Agar Agar Bezglutenowy Bio, 60g

  • 27,70 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczny bezglutenowy agar agar marki Rapunzel

Skład: ekologiczny agar agar 100 %

Agar agar to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. Najbardziej ceniony jest agar z alg morskich, ze względu na szczególne właściwości i wartości odżywcze tych roślin.

 
Agar agar w kuchni jest dokonały dla wegetarian i wegan i dla osób, które nie tolerują lub nie lubią żelatyny ze względu na jej odzwierzęce pochodzenie. Agar agar marki Rapunzel jest ponadto o wiele zdrowszy niż żelatyna odzwierzęca, która jest produkowana z odpadów poubojowych.
 
Zastosowanie i użycie żelatyny wieprzowej oraz agaru jest podobne. Agar agar bio stosuje się jako środek żelujący, stabilizator i zagęszczacz w dżemach, galaretkach, sokach, kompotach, ciastach, ciastkach, jogurtach, kremie karmelowym, budyniu, lodach, majonezie i w różnych sosach. Agaru agaru można użyć również do mięs, ryb, zup, sałatek. 
 
Agar agar marki Rapunzel jest po rozpuszczeniu bezzapachowy i bezsmakowy. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna.
 
Ponieważ wodorosty są bogatym źródłem minerałów i witamin, agar dostarcza dużej porcji składników odżywczych. Agar-agar w 70% składa się z błonnika pokarmowego, dzięki czemu szybko daje nam uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Agar agar jest lekkostrawny, dlatego zaleca się go dzieciom i osobom na diecie. Mimo tego, przed podaniem dzieciom, które mają różne alergie, potrawy z agarem, dobrze jest poradzić się lekarza, ponieważ agar-agar może powodować u niektórych osób reakcje alergiczne, ze względu na zawartość galaktozy. Agar agar bio zawiera wiele minerałów, takich jak wapń, sód, jod, potas i magnez. Dodatkowo agar agar zawiera tłuszcze omega-3, kwas foliowy oraz witaminy: K, E i B6.
 
Agar agar rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, natomiast tężeje w temperaturze 32-37 stopni Celsjusza, a więc do stężenia nie wymaga lodówki. Pół łyżeczki agaru wystarcza na około szklankę płynu. Jeżeli agar agar wyjdzie nam za rzadki lub przybierze niepożądaną formę to można go ponownie podgrzać, dodać więcej proszku, a następnie ponownie schłodzić.
 
Dzięki temu, że agar agar  ścina się w temperaturze pokojowej oraz jest odporny na wysokie temperatury (rozpuszcza się dopiero w 85 st C, podczas gdy odporność żelatyny sięga jedynie 37C), to idealnie nadaje się do przygotowywania deserów, takich jak panna cotta czy sernik na zimno, w upalne dni. Ponadto agar agar tężeje szybciej niż żelatyna.
 
Sposób przygotowywania:
Wsypać agar agar do wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia. Nie trzeba wkładać do lodówki. Agar powinien zastygnąć w temperaturze około 37 stopni Celsjusza. Jeżeli roztwór nie tężeje oznacza, iż należy dodać więcej agaru. 1 łyżeczka (5g) odpowiada 6 listkom żelatyny i wystarcza na 500g owoców lub 500 ml płynu.
 
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

wartość energetyczna: 775 kJ / 191 kcal

tłuszcz: 0,3 g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3 g

węglowodany: 10 g

w tym cukry: 0,5 g

błonnik: 70 g

białko: 2 g

sól < 3,13