Agar Agar Roślinny Środek Żelujący Bio 50g

  • 22,71 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Agar Agar roślinny środek żelujący marki Porto Muinos, 50g

Skład: ekologiczny agar agar 100 %

Agar agar to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. Najbardziej ceniony jest agar z alg morskich, ze względu na szczególne właściwości i wartości odżywcze tych roślin.

 
Agar agar w kuchni jest dokonały dla wegetarian i wegan i dla osób, które nie tolerują lub nie lubią żelatyny ze względu na jej odzwierzęce pochodzenie. Agar agar marki Porto Muinos jest ponadto o wiele zdrowszy niż żelatyna odzwierzęca, która jest produkowana z odpadów poubojowych.
 
Zastosowanie i użycie żelatyny wieprzowej oraz agaru jest podobne. Agar agar bio stosuje się jako środek żelujący, stabilizator i zagęszczacz w dżemach, galaretkach, sokach, kompotach, ciastach, ciastkach, jogurtach, kremie karmelowym, budyniu, lodach, majonezie i w różnych sosach. Agaru agaru można użyć również do mięs, ryb, zup, sałatek. 
 
Agar agar marki Porto Muinos jest po rozpuszczeniu bezzapachowy i bezsmakowy. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna.
 
Ponieważ wodorosty są bogatym źródłem minerałów i witamin, agar dostarcza dużej porcji składników odżywczych. Agar-agar w 70% składa się z błonnika pokarmowego, dzięki czemu szybko daje nam uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Agar agar jest lekkostrawny, dlatego zaleca się go dzieciom i osobom na diecie. Mimo tego, przed podaniem dzieciom, które mają różne alergie, potrawy z agarem, dobrze jest poradzić się lekarza, ponieważ agar-agar może powodować u niektórych osób reakcje alergiczne, ze względu na zawartość galaktozy. Agar agar bio zawiera wiele minerałów, takich jak wapń, sód, jod, potas i magnez. Dodatkowo agar agar zawiera tłuszcze omega-3, kwas foliowy oraz witaminy: K, E i B6.
 
Agar agar rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, natomiast tężeje w temperaturze 32-37 stopni Celsjusza, a więc do stężenia nie wymaga lodówki. Pół łyżeczki agaru wystarcza na około szklankę płynu. Jeżeli agar agar wyjdzie nam za rzadki lub przybierze niepożądaną formę to można go ponownie podgrzać, dodać więcej proszku, a następnie ponownie schłodzić.
 
Dzięki temu, że agar agar  ścina się w temperaturze pokojowej oraz jest odporny na wysokie temperatury (rozpuszcza się dopiero w 85 st C, podczas gdy odporność żelatyny sięga jedynie 37C), to idealnie nadaje się do przygotowywania deserów, takich jak panna cotta czy sernik na zimno, w upalne dni. Ponadto agar agar tężeje szybciej niż żelatyna.
 
Sposób przygotowania:
Agar agar rozpuścić w letniej wodzie.
Podgrzać do wrzenia. Zostawić do ostudzenia.
Podczas studzenia roztwór wodny tworzy żel (po 20 minutach – struktura włóknista, po 2 – 3 godzinach – struktura galarety).
Agar agar zachowuje konsystencję w temperaturze pokojowej.
Bardzo delikatna struktura: 0,80 g / 500 ml (0,16%)
Delikatna struktura: 1,50 g / 500 ml (0,3%)
Twarda struktura: 5,00 g / 500 ml (1%)
Bardzo twarda struktura: 7,00 g / 500 ml (1,4%)
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

wartość energetyczna: 775 kJ / 191 kcal

tłuszcz: 0,3 g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3 g

węglowodany: 10 g

w tym cukry: 0,5 g

błonnik: 70 g

białko: 2 g

sól < 3,13