Agaranta Środek Żelujący Bio 3x6g

  • 9,80 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczna agaranta marki BioVegan.

 
Skład: agar agar *, mąka z maranty trzcinowej *, regulator kwasowości: kamień winny*
* z upraw ekologicznych DE-ECO 006
 
Agaranta Bio marki BioVegan to naturalny środek żelujący powstały z połączenia mąki z maranty Bio z agarem agarem - rodzajem żelatyny pochodzenia roślinnego pozyskiwanej z glonów - krasnorostów.
 
Występująca w składzie agaranty amaranta trzcinowata (należąca do arrowroot) to lekkostrawna mąka skrobiowa pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej.

Maranta trzcinowata polecana jest mamom małych alergików, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach oraz jej zalety:  

  • brak nieprzyjemnego posmaku 
  • potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą
  • maranta trzcinowata ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną.
 
Agar agar występujący w amarancie BioVegan w kuchni jest dokonały dla wegetarian i wegan i dla osób, które nie tolerują lub nie lubią żelatyny ze względu na jej odzwierzęce pochodzenie. Agar agar jest ponadto o wiele zdrowszy niż żelatyna odzwierzęca, która jest produkowana z odpadów poubojowych.
 
Agaranta Bio marki BioVegan nie posiada smaku, zapachu i jest bezbarwna. Nie ma w niej konserwantów. Jest bogata w cenne składniki odżywcze.
 
Agaranta Bio marki BioVegan szczególnie dobrze nadaje się do słodkich i pikantnych galaretek warzywnych. Nadaje się także do deserów i potraw mięsnych.
 
W garancie Bio znajdują się 3 saszetki po 6g. Jedno opakowanie agaranty Bio zastępuje 6 listków żelatyny.
 
Wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna 267 kcal (1116 kJ)
tłuszcz 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,2 g
węglowodany 40 g
w tym cukry 0,3 g
błonnik 38,9 g
białko 1,2 g
sód 0,7 mg

Marka BioVegan

W latach 70 Kathe Henneke, kucharka oraz specjalistka  żywieniowa założyła szkołę gotowania pełnowartościowego. Następnie 20 lat temu, wraz z mężem przemieniła swoją dotychczasową działalność i stworzyła firmę Bio Vegan. Wszystkie receptury użyte do przygotowania produktów marki BioVegan zostały opracowane przez Nią. Firma ta cieszy się dobrej jakości produktami Bio.