Amazake Jaglane Bezglutenowe Bio, 370g

  • 23,16 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK
Ekologiczny bezglutenowy deser jaglany Amazake marki Terrasana
 

Skład:  woda, proso*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)

*składniki pochodzenia organicznego
 
  • Pierwsze wzmianki o amazake pojawiają się w japońskim słowniku Ekiribon Setsuyoshu na przełomie XV i XVI wieku. 
  • Amazake ("słodka sake") to tradycyjny japoński przysmak powstający w wyniku fermentacji alkoholowej w procesie produkcji sake; według tradycyjnej receptury fermentacji poddaje się mieszankę gotowanych ziaren zbóż (ryż, proso lub owies) z ryżem koji (parowany ryż wymieszany z zarodnikami grzyba Koji)
  • Amazake ma słodki naturalny smak, który zawdzięcza działaniu naturalnych enzymów przekształcających węglowodany złożone z ryżu na cukry proste: glukozę, fruktozę i maltozę.
  • Amazake - mimo słodkiego smaku - należy do rodziny tradycyjnych japońskich przysmaków, takich jak sos sojowy (Shoyu), miso, Mirin, ocet ryżowy i sake, ponieważ w każdym przypadku produkcja bazuje na kulturach koji w różnych kombinacjach.
  • Amazake do dnia dzisiejszego jest niezastąpione w tradycyjnej japońskiej kuchni, a jego popularność bierze sie stąd, że w procesie naturalnej fermentacji nie traci się żadnych wartościowych składników odżywczych: amazake zawiera wszystkie minerały, błonnik, tłuszcze i białka z ziaren użytych do produkcji.
  • Amazake nie zawiera cholesterolu, laktozy, soi, dodatku cukrów rafinowanych, żadnych sztucznych słodzików, glutenu (z wyjątkiem amazake produkowanego na bazie owsa), białka zwierzęcego, żadnych sztucznych wzmacniaczy smaku ani zapachu, konserwantów, stabilizatorów ani barwników, ma bardzo niską zawartość tłuszczu
  • Amazake ma certyfikat ekologiczny, co daje pewność, że do produkcji nie użyto organizmów GMO
  • Amazake jest wybitnie lekkostrawne i doskonałe do słodzenia potraw dla dzieci oraz osób mających problemy trawienne, na diecie ograniczającej spożycie soli czy cukru, diecie bezglutenowej czy niskotłuszczowej; 
  • Amazake nie powoduje nagłego wyrzutu cukru do krwi; działa stabilizująco na jego poziom w ciągu dnia
  • Amazake zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii o stopniowym uwalnianiu, dzięki czemu jest produktem idealnym dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport
 
Jak wygląda i jak smakuje amazake
  • w konsystencji amazake jest zbliżony nieco do mlecznego budyniu, jednak jest zdecydowanie bardziej lekki i kremowo - puszysty
  • smak podstawowego amazake jest delikatny, lekko zbożowy, ale bardzo słodki; amazake jest produkowane z różnymi dodatkami, więc oczywiście każdy rodzaj smakuje inaczej 
 
Do czego można używać amazake
  • w najprostszej wersji można go zjeść prosto ze słoika :) 
  • można podawać podobnie jak budyń z różnymi dodatkami: prażonymi orzechami, polany dowolnym sokiem lub syropem, z kawałkami świeżych owoców
  • można używać jako słodki sos do polewania owoców, lodów, gofrów, ciast, czy naleśników
  • może stanowić bazę innych deserów (przykładowy przepis: doprowadzić do wrzenia 1 część amazake, 1 część wody i 1 łyżkę soli, dodać umyte miękie owoce sezonowe, zagęścić 1 łyżką mąki kukurydzianej lub Kuzu i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez minutę; można tu oczywiście zastosować także różne dodatki jak kakao, wanilia, imbir, cynamon, świeże lub suszone owoce, prażone orzechy lub zamiast wody dodać soku owocowego albo mleka roślinnego)
  • amazake podstawowe jest doskonałe do słodzenia potraw dla dzieci 
  • można dodawać je zamiast cukru do deserów, ciast i ciasteczek, puddingów, dressingów, szejków i sorbetów
  • jako krem czy nadzienie do ciast i ciasteczek (przykładowy przepis: 380 g amazake + 350 ml wody + 10 g zagęstnika - 1 łyżka)
  • do przyrządzania napojów (przykładowy przepis bazowy: 380 g amazake + 525 ml wody)
 
Amazake produkowane jest w trzech odmianach: z brązowego ryżu, z prosa (amazake jaglane) oraz owsiane. 
 
Ekologiczny bezglutenowy deser jaglany Amazake marki Terrasana został wyprodukowany na bazie prosa, dlatego jest produktem naturalnie bezglutenowym.

Wartość odżywcza 100g Amazake jaglanego: 
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 528 kJ/125 kcal
Tłuszcz - 0,8 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 24,8 g
w tym cukry - 14,2 g
Błonnik - 2,6 g
Białko - 3,3 g
Sól - 0,1 g