Blog

Chlorella – właściwości i zastosowanie

Chlorella – właściwości i zastosowanie

Chlorella nie brzmi zbyt przyjaźnie, prawda? Jak połączenie chloru i cholery. Ale nie dajcie się zwieść tej nazwie – pod nią znajduje się...
Camu Camu – właściwości i działanie lecznicze

Camu Camu – właściwości i działanie lecznicze

Camu Camu to nadal niezbyt znana roślina, która swoimi właściwościami leczniczymi może zawstydzić niejeden sztuczny suplement diety. Można...
Białko konopne – czy jest zdrowe?

Białko konopne – czy jest zdrowe?

Białko konopne to produkt, który dla wielu naszych klientów jest czymś niezwykle tajemniczym. Białko kojarzymy przecież głównie z mięsem,...
Żywność ekologiczna – czy warto?

Żywność ekologiczna – czy warto?

Żywność ekologiczna wydaje się być swojego rodzaju modą – coraz więcej osób sięga po produktu BIO i EKO tylko dlatego, że te oznaczenia...
Ashwagandha – jak działa i na co może nam pomóc?

Ashwagandha – jak działa i na co może nam pomóc?

Ashwagandha to jedna z najpopularniejszych roślin wziętych wprost z Ajurwedy – najstarszego systemu medycznego na świecie. My znamy ją jako...
Nasiona chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona chia wdarły się przebojem na półki sklepowe – najpierw w sklepach ze zdrową żywnością, później w dyskontach. Dzięki temu coraz...
Sól himalajska – czy jest lepsza od soli kuchennej?

Sól himalajska – czy jest lepsza od soli kuchennej?

Sól himalajska, ze swoim charakterystycznym różowym kolorem, od dłuższego czasu jest szeroko dostępna w wielu sklepach, nie tylko tych ze...
Jagody goji – czy to tylko modny super food?

Jagody goji – czy to tylko modny super food?

Jagody goji są bardzo modne już od dłuższego czasu. Prawdopodobnie dzięki ogólnemu zainteresowaniu zdrową żywnością i tak zwanym super...
Ksylitol – czy naprawdę jest zdrowy?

Ksylitol – czy naprawdę jest zdrowy?

Ksylitol jest jednym z najbardziej rozpropagowanych zamienników cukru – bez problemu znajdziemy go na sklepowych półkach. W tej chwili coraz...
Ostropest plamisty, zastosowanie i właściwości

Ostropest plamisty, zastosowanie i właściwości

Ostropest plamisty – ta nazwa brzmi znajomo, prawda? Ostatnimi czasy coraz więcej osób jest zainteresowanych tym ziołem o bardzo specyficznym...
Błonnik witalny – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Błonnik witalny – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Błonnik witalny dla niektórych z nas jest dość tajemniczym produktem. O błonniku prawdopodobnie słyszeli wszyscy, ale skąd bierze się ta...
Aloes – właściwości i zastosowanie

Aloes – właściwości i zastosowanie

Aloes znany był naszym babkom i matkom, a my zaczynamy odkrywać go na nowo dzięki wielu kosmetykom naturalnym, które chętnie korzystają z...
Amarantus – czy warto mieć go w swojej kuchni?

Amarantus – czy warto mieć go w swojej kuchni?

Amarantus (zwany także pod nazwą szarłat) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, chociaż mogłoby się wydawać, że odkrywamy go...
Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

Olej kokosowy był swojego czasu jednym z najbardziej popularnych produktów eko. Słyszeliśmy o nim już wszystko – że jest najlepszym z...
Czystek – właściwości i zastosowanie

Czystek – właściwości i zastosowanie

Czystek jest jednym z ziół, którego popularność nie słabnie pomimo upływu lat. Nasze matki i babki doskonale znają jego działanie, a my,...
Produkty bez glutenu

Produkty bez glutenu

Wycinanie glutenu z diety może wydawać się trudnym i ograniczającym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i pysznych potraw, które...
Chleb bez glutenu – przepis na chleb bezglutenowy

Chleb bez glutenu – przepis na chleb bezglutenowy

Przekonaj się jak łatwo samodzielnie upiec chleb bezglutenowy, zdrowy i ultra łatwy do zrobienia, na dodatek bez nabiału. Smakuje przepysznie,...
Mąka bez glutenu - jak piec aby upiec?

Mąka bez glutenu - jak piec aby upiec?

Gluten to białko występujące w mące pszennej, nadaje strukturę wypiekom. Daje chlebom, babeczkom i ciastom ich miękką gąbczastą...
Napoje zbożowe – czy to dobre śniadanie?

Napoje zbożowe – czy to dobre śniadanie?

Mimo świadomości jak ważne jest właściwe śniadanie, czasami pomijamy śniadanie, zarówno jako dorośli ale też dzieciaki. Może nie te...
Kosmetyki naturalne vs. kosmetyki organiczne

Kosmetyki naturalne vs. kosmetyki organiczne

Nasza skóra pochłania do 60% tego, co na nią nakładamy. Kiedy bardziej zainteresujemy się się podejmowaniem zdrowszych decyzji dotyczących...
Chia - małe wielkie nasionko - szałwii hiszpańskiej

Chia - małe wielkie nasionko - szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska - chia - do czego jej używać? Czy warto jeść chia? Dowiedz się więcej! 
Recenzja Koncentrat Barszczu Czerwonego Vitapol

Recenzja Koncentrat Barszczu Czerwonego Vitapol

Recenzja Klientki naszego sklepu o barszczu czerwonym i paluszkach amarantusowych bezglutenowych
Co dawać dzieciom do jedzenia, żeby wspomagać pracę mózgu?

Co dawać dzieciom do jedzenia, żeby wspomagać pracę mózgu?

Krótki przewodnik o tym, jak wybierać świadomie żywność dla dzieci - co jest ważne w diecie, aby prawidłowo rozwijał się mózg naszego...
Placki jarmużowe z mąką z ciecierzycy

Placki jarmużowe z mąką z ciecierzycy

Oto przepis naszej czytelniczki na smaczne placki jarmużowe, które przy okazji są zdrowe, bo mają w składzie mąkę z ciecierzycy, która ma...