Blog

Ksylitol cukier brzozowy - właściwości cukru brzozowego

Ksylitol cukier brzozowy - właściwości cukru brzozowego

Cukier brzozowy stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako zamiennik cukru, ze względu na działanie przeciw próchnicze. Stosowany...
Mąka migdałowa

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa to zmielone migdały. Mąka ta ma słodki migdałowy smak, przez co po zmieszaniu ją z mąką do wypieku, nadaje...
Soczewica czerwona

Soczewica czerwona

Soczewica to jedno warzywo strączkowe uprawiane praktycznie na całym świecie. Wyróżniamy wiele odmian soczewicy m.in. czerwoną, zieloną,...
Sklep ekologiczny

Sklep ekologiczny

Rok 2020 pokazuje, że Polacy pokochali kupowanie produktów ekologicznych. W Polsce powstaje wielu nowych producentów zdrowej żywności a co za...
Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna powstaje z jęczmienia. Jęczmień hodowany był historycznie na terenach chłodniejszych stref północnej półkuli i był...
Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa

Coraz więcej osób szuka mąki orkiszowej do kuchni. Jest ona znakomitą alternatywą dla mąki pszennej. Mąka orkiszowa robiona jest z...
Herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe

Co to są herbaty ziołowe? Herbaty ziołowe to naturalne, bezpieczne i szeroko dostępne herbaty z ziół które były traktowane dawniej jako...
Kasza bezglutenowa

Kasza bezglutenowa

Za bezglutenowe uznaje się kasze w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm czyli 20 mg na kg. Na opakowaniu kaszy bezglutenowej...
Makaron sojowy

Makaron sojowy

Makaron sojowy to jedne z podstawowych składników kuchni azjatyckich. Polska nazwa makaronu sojowego jest myląca, jest on robiony ze skrobi...
Produkty bezglutenowe

Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa to dieta w której eliminuje się gluten zawarty w produktach naturalnych. Gluten to białko znajdujące się w zbożach:...
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest wybierane jako najczęstszy zamiennik mleka krowiego ze względu na smak oraz wartości odżywcze.
Cytrynian magnezu

Cytrynian magnezu

Cytrynian magnezu to organiczny związek chemiczny, najłatwiej przyswajalna forma magnezu przez ludzki organizm. Magnez jest najczęściej...
Herbata na trawienie

Herbata na trawienie

Niestrawność jest przyczyną różnego rodzaju bólów brzucha, wzdęć czy nudności. Przyczyną niestrawności jest najczęściej złe...
Olejek z oregano

Olejek z oregano

Olejek z organo stosowany jest jako surowiec zielarski z którego produkuje się olejek tymolowym o działaniu wykrztuśnym, dezynfekującym. Samo...
Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza oczyszczanie krwi oraz działa jak przeciwutleniacz. Ma pozytywny wpływ na wzmacnianie...
Węglan sodu

Węglan sodu

Węglan sodu inaczej nazywana soda oczyszczona lub kalcynowana to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i sodu. W temperaturze...
Zatar przyprawa

Zatar przyprawa

Zatar to mieszanka przypraw pochodząca z kuchni arabskiej. W zależności od regionu mieszane są różne składniki tak jak dzieje się to z...
Nasiona pokrzywy

Nasiona pokrzywy

Pokrzywa to roślina wieloletnia, występująca w całej Europie i Azji. Nie jedne raz dotykałeś pokrzywy ale czy wiesz jakie niezwykłe...
Mleko kokosowe w proszku

Mleko kokosowe w proszku

Mleko kokosowe cieszy się coraz większym zainteresowaniem klientów naszego sklepu. Znakomicie zastępuje mleko krowie, które z powodu laktozy...
Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie to pyszna przekąska lub deser. Możesz kupić ekologiczne składniki i niewielkim nakładem pracy sprawisz przyjemność sobie...
Mleko z orzechów laskowych

Mleko z orzechów laskowych

Mleko z orzechów laskowych można zrobić samodzielnie w domu. Do płatków owsianych dodajemy kilka garści orzechów. Pamiętaj, że wcześniej...
Yerba mate – właściwości i sposób przygotowania

Yerba mate – właściwości i sposób przygotowania

Yerba mate już od dłuższego czasu stanowi ciekawe rozwiązanie nie tylko dla osób, które są fanami herbaty. To także doskonały zastępnik...
Superfoods – 3 produkty o wyjątkowych właściwościach

Superfoods – 3 produkty o wyjątkowych właściwościach

Superfoods, czyli tak zwana super żywność, to produkty które zachwycają swoimi właściwościami prozdrowotnymi i bogactwem witamin oraz...
Zdrowe przekąski – kilka pomysłów na co dzień

Zdrowe przekąski – kilka pomysłów na co dzień

Zdrowe przekąski to nasz ulubiony typ przekąsek – nie tylko smakują świetnie, ale przede wszystkim są dobre dla naszego organizmu. Najlepsze...
Zielony jęczmień – właściwości zdrowotne

Zielony jęczmień – właściwości zdrowotne

Zielony jęczmień mogliśmy spotkać już jakiś czas temu nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w barach ze świeżo...
Spirulina – czym jest i jakie ma właściwości?

Spirulina – czym jest i jakie ma właściwości?

Spirulina jest od dłuższego czasu, podobnie jak chlorella, jednym z najciekawszych produktów spożywczych na półkach sklepów ze zdrową...
Nasiona Konopi – właściwości i zastosowanie

Nasiona Konopi – właściwości i zastosowanie

Nasiona konopi mogą kojarzyć nam się z jednym – oczywiście wiadomo czym. Jednak konopie są obecnie elementem wielu produktów, zarówno...
Zdrowe słodkości – kilka sposobów na fit słodycze

Zdrowe słodkości – kilka sposobów na fit słodycze

Zdrowe słodkości – to brzmi jak niemożliwość, prawda? A jednak istnieje wiele sposobów na to, by zjeść coś słodkiego, niezwykle...
Kakao – nasiona, które kryją w sobie zaskakujące właściwości

Kakao – nasiona, które kryją w sobie zaskakujące właściwości

Kakao – nasiona kakaowca – to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Szczerze mówiąc nadal nie rozumiemy, dlaczego tak rzadko ludzie...
Jagody Acai – właściwości zdrowotne

Jagody Acai – właściwości zdrowotne

Jagody Acai, znane także jako jagoda palmy brazylijskiej, od dłuższego już czasu stanowi spore źródło zainteresowania naszych klientów –...
Guarana – właściwości i wpływ na zdrowie

Guarana – właściwości i wpływ na zdrowie

Guarana to dla wielu osób jedno z najlepszych źródeł energii. Oczywiście nie mówimy tu o węglowodanach, ale o kofeinie. Tak, tego kopa z...
Chlorella – właściwości i zastosowanie

Chlorella – właściwości i zastosowanie

Chlorella nie brzmi zbyt przyjaźnie, prawda? Jak połączenie chloru i cholery. Ale nie dajcie się zwieść tej nazwie – pod nią znajduje się...
Camu Camu – właściwości i działanie lecznicze

Camu Camu – właściwości i działanie lecznicze

Camu Camu to nadal niezbyt znana roślina, która swoimi właściwościami leczniczymi może zawstydzić niejeden sztuczny suplement diety. Można...
Białko konopne – czy jest zdrowe?

Białko konopne – czy jest zdrowe?

Białko konopne to produkt, który dla wielu naszych klientów jest czymś niezwykle tajemniczym. Białko kojarzymy przecież głównie z mięsem,...
Żywność ekologiczna – czy warto?

Żywność ekologiczna – czy warto?

Żywność ekologiczna wydaje się być swojego rodzaju modą – coraz więcej osób sięga po produktu BIO i EKO tylko dlatego, że te oznaczenia...
Ashwagandha – jak działa i na co może nam pomóc?

Ashwagandha – jak działa i na co może nam pomóc?

Ashwagandha to jedna z najpopularniejszych roślin wziętych wprost z Ajurwedy – najstarszego systemu medycznego na świecie. My znamy ją jako...
Nasiona chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona chia wdarły się przebojem na półki sklepowe – najpierw w sklepach ze zdrową żywnością, później w dyskontach. Dzięki temu coraz...
Sól himalajska – czy jest lepsza od soli kuchennej?

Sól himalajska – czy jest lepsza od soli kuchennej?

Sól himalajska, ze swoim charakterystycznym różowym kolorem, od dłuższego czasu jest szeroko dostępna w wielu sklepach, nie tylko tych ze...
Jagody goji – czy to tylko modny super food?

Jagody goji – czy to tylko modny super food?

Jagody goji są bardzo modne już od dłuższego czasu. Prawdopodobnie dzięki ogólnemu zainteresowaniu zdrową żywnością i tak zwanym super...
Ksylitol – czy naprawdę jest zdrowy?

Ksylitol – czy naprawdę jest zdrowy?

Ksylitol jest jednym z najbardziej rozpropagowanych zamienników cukru – bez problemu znajdziemy go na sklepowych półkach. W tej chwili coraz...
Ostropest plamisty, zastosowanie i właściwości

Ostropest plamisty, zastosowanie i właściwości

Ostropest plamisty – ta nazwa brzmi znajomo, prawda? Ostatnimi czasy coraz więcej osób jest zainteresowanych tym ziołem o bardzo specyficznym...
Błonnik witalny – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Błonnik witalny – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Błonnik witalny dla niektórych z nas jest dość tajemniczym produktem. O błonniku prawdopodobnie słyszeli wszyscy, ale skąd bierze się ta...
Aloes – właściwości i zastosowanie

Aloes – właściwości i zastosowanie

Aloes znany był naszym babkom i matkom, a my zaczynamy odkrywać go na nowo dzięki wielu kosmetykom naturalnym, które chętnie korzystają z...
Amarantus – czy warto mieć go w swojej kuchni?

Amarantus – czy warto mieć go w swojej kuchni?

Amarantus (zwany także pod nazwą szarłat) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, chociaż mogłoby się wydawać, że odkrywamy go...
Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

Olej kokosowy był swojego czasu jednym z najbardziej popularnych produktów eko. Słyszeliśmy o nim już wszystko – że jest najlepszym z...
Czystek – właściwości i zastosowanie

Czystek – właściwości i zastosowanie

Czystek jest jednym z ziół, którego popularność nie słabnie pomimo upływu lat. Nasze matki i babki doskonale znają jego działanie, a my,...
Produkty bez glutenu

Produkty bez glutenu

Wycinanie glutenu z diety może wydawać się trudnym i ograniczającym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i pysznych potraw, które...
Chleb bez glutenu – przepis na chleb bezglutenowy

Chleb bez glutenu – przepis na chleb bezglutenowy

Przekonaj się jak łatwo samodzielnie upiec chleb bezglutenowy, zdrowy i ultra łatwy do zrobienia, na dodatek bez nabiału. Smakuje przepysznie,...
Mąka bez glutenu - jak piec aby upiec?

Mąka bez glutenu - jak piec aby upiec?

Gluten to białko występujące w mące pszennej, nadaje strukturę wypiekom. Daje chlebom, babeczkom i ciastom ich miękką gąbczastą...
Napoje zbożowe – czy to dobre śniadanie?

Napoje zbożowe – czy to dobre śniadanie?

Mimo świadomości jak ważne jest właściwe śniadanie, czasami pomijamy śniadanie, zarówno jako dorośli ale też dzieciaki. Może nie te...
Kosmetyki naturalne vs. kosmetyki organiczne

Kosmetyki naturalne vs. kosmetyki organiczne

Nasza skóra pochłania do 60% tego, co na nią nakładamy. Kiedy bardziej zainteresujemy się się podejmowaniem zdrowszych decyzji dotyczących...
Chia - małe wielkie nasionko - szałwii hiszpańskiej

Chia - małe wielkie nasionko - szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska - chia - do czego jej używać? Czy warto jeść chia? Dowiedz się więcej! 
Recenzja Koncentrat Barszczu Czerwonego Vitapol

Recenzja Koncentrat Barszczu Czerwonego Vitapol

Recenzja Klientki naszego sklepu o barszczu czerwonym i paluszkach amarantusowych bezglutenowych
Co dawać dzieciom do jedzenia, żeby wspomagać pracę mózgu?

Co dawać dzieciom do jedzenia, żeby wspomagać pracę mózgu?

Krótki przewodnik o tym, jak wybierać świadomie żywność dla dzieci - co jest ważne w diecie, aby prawidłowo rozwijał się mózg naszego...
Placki jarmużowe z mąką z ciecierzycy

Placki jarmużowe z mąką z ciecierzycy

Oto przepis naszej czytelniczki na smaczne placki jarmużowe, które przy okazji są zdrowe, bo mają w składzie mąkę z ciecierzycy, która ma...
Ciasto mazurek dla małego alergika

Ciasto mazurek dla małego alergika

CIASTO MAZUREK DLA MAŁEGO ALERGIKA Bez jajek i mleka krowiego!
Kruche babeczki bez mleka i bez jajek

Kruche babeczki bez mleka i bez jajek

Kruche babeczki bez mleka i bez jajek Kruche babeczki bez mleka i bez jajek - przysmak dla małego alergika
Bezmleczne lody domowe - dla małego alergika

Bezmleczne lody domowe - dla małego alergika

Bezmleczne lody czekoladowe wg przepisu Moniki W: są fantastyczne. Mają strukturę aksamitu i głęboki czekoladowy smak.
Włoskie grzanki z bazylią i pomidorami

Włoskie grzanki z bazylią i pomidorami

Włoskie grzanki z bazylią i pomidorami
Przepis na pyszną surówkę z olejem z orzechów macadamia.

Przepis na pyszną surówkę z olejem z orzechów macadamia.

Przepis na surówkę z olejem macadamia. Czas przygotowania: mniej niż 10 minut.
Dziecinny sos vinegret

Dziecinny sos vinegret

Oto jak szybko i sprawnie zrobić pyszny sos do sałatki, który zachwyci naszego malucha i zachęci go do jedzenia sałatki ze świeżych warzyw.
Żywienie kobiety w ciąży

Żywienie kobiety w ciąży

Prawidłowe żywienie kobiety – przyszłej mamy – ma istotny wpływ na rozwój dziecka i kształtowanie się jego narządów jeszcze przed...
Wartościowe składniki odżywcze w ciąży

Wartościowe składniki odżywcze w ciąży

Jakich składników odżywczych powinnam dostarczać sobie i dziecku w okresie ciąży? W jakich produktach żywnościowych mogę je znaleźć?
Dieta mamy karmiącej piersią

Dieta mamy karmiącej piersią

Powszechnie mówi się, że mama karmiąca piersią nie musi stosować specjalnej diety w okresie laktacji. Z drugiej strony przestrzega się...
Jak sobie radzić z nawałem mlecznym?

Jak sobie radzić z nawałem mlecznym?

Nawał mleczny jest to taki stan fizjologiczny, w którym gruczoły mleczne zaczynają wytwarzać duże ilości dojrzałego mleka. Od razu po...
Czy warto kamić dziecko piersią?

Czy warto kamić dziecko piersią?

Dla niemowlęcia Mama jest najdroższą osobą na świecie. Od jego pierwszych dni życia opiekuje się nim i chroni je od chwili poczęcia, chce...
Fakty i mity o karmieniu piersią

Fakty i mity o karmieniu piersią

Znając życie prawdopodobnie wiele z Was zasłyszało różne historie na temat karmienia piersią od swoich babć, mam, przyjaciółek,...
Substancje dodatkowe - po co są stosowane?

Substancje dodatkowe - po co są stosowane?

Do żywności w trakcie produkcji danego wyrobu dodawane są substancje różnego pochodzenia. Jedne z nich naturalnie występują w przyrodzie,...
Rodzaje substancji dodatkowych do żywności

Rodzaje substancji dodatkowych do żywności

Istnieje kilka grup dodatków do żywności. Mają one różne pochodzenie. Praktycznie w każdej grupie dodatków do żywności wyróżniamy...
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną

Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną

Wiele osób skarży się, że nie może się "przemóc" do jedzenia kaszy jaglanej, bo jest gorzka, klejąca, niesmaczna... i nawet mimo tego, że...
Kleszcze - bać się, czy nie?

Kleszcze - bać się, czy nie?

Ostatnio dużo się mówi na temat kleszczy i chorób, które mogą przenosić - wiele osób zadaje sobie pytanie, czy kleszcze naprawdę są...
Przepis na owsiankę dla dziecka i dorosłego

Przepis na owsiankę dla dziecka i dorosłego

Jak zrobić śniadanie, które będzie jednocześnie: smaczne zdrowe oryginalne na ciepło, bo za oknem zimno sycące ?
Super-żywność - co to jest?

Super-żywność - co to jest?

Superfoods, czyli super żywność to rozmaite ziarna, owoce, sproszkowane rośliny,  pestki i inne naturalne pokarmy, które charakteryzują...
Czy słodycze to dobry prezent?

Czy słodycze to dobry prezent?

W grudniu wszyscy myślami jesteśmy przy choince – dorośli oczywiście rozmyślają o organizacji Świąt Bożego Narodzenia, przygotowaniach,...
Od kiedy pieczywo dla dziecka?

Od kiedy pieczywo dla dziecka?

Wprowadzanie glutenu do diety to nic innego jak podanie pierwszej kaszki pochodzącej ze zboża zawierającego to białko – czyli na przykład...
Inne nazwy cukru

Inne nazwy cukru

Cukier to jedno z głównych zagrożeń dla zdrowia. Coraz więcej osób zwraca uwagę na skład tego, co zamierza zjeść lub dać dziecku do...
Jak wybrać dobre przedszkole?

Jak wybrać dobre przedszkole?

Czy pragniemy, aby podczas codziennego pobytu w przedszkolu nauczyło się angielskiego, a może świadomie decydujemy się odłożyć początek...
Kiedy dziecko chce jeść słodko...

Kiedy dziecko chce jeść słodko...

Słodkie napoje mają istotny wpływ na odczuwanie smaku i prowadzą do podświadomego wybierania słodszego jedzenia. Ta podświadoma preferencja...
Antyzbrylacz E536

Antyzbrylacz E536

Wydawać by się mogło, że do soli nie dodaje się żadnych konserwantów i innej chemii, skoro sól jest najstarszym naturalnym konserwantem...
Czym jest "herbatka" granulowana?

Czym jest "herbatka" granulowana?

Dużo mówi się o tym, żeby dzieci nie piły samych soków, bo zawierają sporo cukru (kalorii) i zapełniają brzuszek malucha. Jako alternatywa...
Konserwant E220

Konserwant E220

E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Jest uzyskiwany sztucznie - syntetycznie - poprzez spalanie siarki. W przemysłowej produkcji...
Zrównoważone rybołówstwo - co to takiego?

Zrównoważone rybołówstwo - co to takiego?

Zasoby rybne w morzach i oceanach ciągle się kurczą, zatem warto zadbać o to, by swoimi decyzjami konsumenckimi wspierać te firmy, które...
Soki - czy wiemy, co pijemy?

Soki - czy wiemy, co pijemy?

Soki i wszelkie owocowe napoje są zazwyczaj lubiane przez dzieci tak bardzo, że mogłyby im spokojnie zastąpić wszystkie inne rodzaje picia....