Bezmleczne lody domowe - dla małego alergika

 

Bezmleczne lody czekoladowe wg przepisu Moniki W: są fantastyczne. Mają strukturę aksamitu i głęboki czekoladowy smak.

 Składniki:

Utrzyj w misce żółtka z cukrem, aż będą gęste i kremowe, tak, żeby po wyjęciu trzepaczki pozostawał na powierzchni wypukły ślad. Podgrzej śmietanę prawie do wrzenia i powoli zalej nią jajeczną masę, bez przerwy mieszając. Kiedy stopisz czekoladę (w pojemniczku zanurzonym w gorącej wodzie), zmieszaj ją za pomocą trzepaczki z żółtkami i śmietaną, a następnie, stale mieszając, dodaj kakao i masło migdałowe. Przelej czekoladowy krem do rondla, gotuj na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż gładka masa zacznie gęstnieć. Przełóż krem do miski lub plastikowego pojemnika i mieszaj regularnie, tak żeby na powierzchni nie powstała twarda skórka. Kiedy mieszanina wystygnie, dodaj syrop klonowy i zamrażaj. Najlepiej zamrażać w maszynce do lodów, ale można też w zamrażarce. Wtedy trzeba trzy razy, co 45 min. wyjąć pojemnik z lodami i zmieszać masę. Bez mieszania chłodzonej masy, mogą powstać kryształki lodu, które powodują, że deser nie jest gładki, tylko chrupiący i nie ma jednorodnego smaku.

lody bezlaktozowe, bezmleczne dla alergika

>>> Zobacz inne przepisy - KLIK! :)