Chia - małe wielkie nasionko - szałwii hiszpańskiej

 

Niby coraz popularniejsza, a wiele osób nie wie co to i po co - chia czyli salvia hispanica - czyli szałwia hiszpańska.

Zobacz w sklepie produkty z chia

Szałwia hiszpańska to małe - wielkie nasionko. Zawiera dużo błonnika, wapnia i omega-3.

Mówi się nawet o niej:

  • więcej błonnika niż płatki owsiane,
  • więcej wapnia niż mleko
  • więcej omega-3 niż łosoś!

Ogromną zaletą tych malutkich ziarenek jest to, że mają fantastyczną zdolność robienia żelu z wody! A nawet "wegańskiej galaretki" - zależnie ile ich użyjecie.

Co można zrobić z chia?

Można zagęścić ziarenkami chia deser, można zrobić "ptasie mleczko", zagęścić zupę.
Można zmielić na mąkę i używać do zagęszczania bez charakterystycznej pesteczkowej struktury, która jest zaletą w deserach.


Czego nie można? Nie można piec, smażyć, zanadto podgrzewać - bo szkoda zniszczyć cenne omega-3.
Jeśli mielić, to tuż przed użyciem, podobnie jak siemię lniane - bo w kontakcie z powietrzem omegi się utleniają i przestają być zdrowe.

Od czego zacząć z szałwią hiszpańską?
Od najprostszego: woda + ziarenka chia, plaster cytryny, listek mięty. Wymieszać, zaczekać z 15 minut. I potem delektować się obserwując co wyczyniają te wspaniałe nasionka z naszym piciem!