Chleb bez glutenu – przepis na chleb bezglutenowy

 

Przekonaj się jak łatwo samodzielnie upiec chleb bezglutenowy, zdrowy i ultra łatwy do zrobienia, na dodatek bez nabiału. Smakuje przepysznie, tak że każdy w Twoim domu będzie chciał kanapki na śniadanie i do pracy właśnie z własnoręcznie zrobionym chlebem bezglutenowym.

 

chleb bez glutenu

 

Mąka bez glutenu

Kiedy pierwszy raz przygotowałem ten bezglutenowy przepis na chleb, możecie używać mieszanki mąki bezglutenowej z poniższego przepisu lub zrobić mieszanki mąki bezglutenowej opisanej u nas na blogu https://misiontek.pl/blog/maka-bez-glutenu-jak-piec-aby-upiec.html .

 

Jeśli chcesz, aby ten bezglutenowy chleb miał tę samą teksturę, co chleb kanapkowy w stylu delikatesowym, musisz użyć zamiennika glutenu. Ja używam gumy ksantanowej.

 

Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm.

  • 120 g ziaren siemienia lnianego
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 350 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej
  • 150 g mąki z palonej kaszy gryczanej
  • 160 g pestek dyni i słonecznika
  • 400 g ciepłej wody
  • 500 g wody gazowanej
  • 8 g drożdży instant
  • 5 g gumy ksantanowej w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzika
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Siemię lniane zalej wodą, gotować 15 min na małym ogniu a po wystudzeniu zmielić na gładką masę.

 

W misce zmieszaj najpierw suche składniki mąki, pestki, drożdże, sól a następnie dokładamy mokre składniki i dokładnie mieszamy.

 

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszaj. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Na wierzch posypujemy pestkami dyni czy słonecznika. Po tej operacji ponownie pozostaw chleb do drugiego wyrastania na 20 min.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st góra-dół. Wstaw formy z chlebem dno piekarnika. Pieczemy przez 10 min w 240 st. a następnie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200 st i pieczemy kolejne 30-40 minut.

 

Smacznego!

 

składniki na chleb bezglutenowy