Ciasto mazurek dla małego alergika

 

CIASTO MAZUREK DLA MAŁEGO ALERGIKA

Bez jajek i mleka krowiego!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 30 minut chłodzenia CZAS PIECZENIA: 20-25 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

LICZBA PORCJI: dla 6 osób

mazurek dla alergika

Składniki: 
300 g mąki pszennej BIO
130 g margaryny bezmlecznej
20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększyć ilość margaryny do 150 g)
2 łyżki gęstej schłodzonej śmietany owsianej BIO (lub orkiszowej)
2 łyżki lodowatej wody
1 płaska łyżka kamienia winnego lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
domowa konfitura z czarnych porzeczek (lub inna z kwaśnych owoców)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Na masę krówkową:
2 kubki mleka orkiszowego BIO (500ml)
2 kubki cukru pudru (500g)
1 łyżka margaryny bezmlecznej lub 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Nastawić masę krówkową:

Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 5 godzin, aż do uzyskania jasnej, krówkowej barwy i gęstej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia

Przygotować spód mazurka:

Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder. Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dokładnie połączyć tłuszcz z mąką, najlepiej przy pomocy zimnego noża Dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny Przygotować formę na tartę (okrągła ok. 27 cm może być też zwykła blaszka ok. 30cm x 25cm), nasmarować formę margaryną, obsypać bułką tartą lub kaszką kukurydzianą Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów, tworząc mały boczny rant Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg) Nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach, położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą Podpiec ciasto ok. 15 minut, po czym należy zdjąć papier z kulkami i jeszcze piec ciasto około 10 minut, lub do momentu, aż cała jego powierzchnia się zarumieni Wyjąć upieczone ciasto i pozwolić mu ostygnąć Nałożyć warstwę konfitury z czarnej porzeczki Gotową, jeszcze ciepłą masę krówkową rozłożyć równomiernie po cieście, przykrywając nią konfiturę, odstawić do przestygnięcia

 

Przepis udostępniła Pani Katarzyna Jankowska, autorka bloga "Mama alergika gotuje"

>>> Zobacz inne przepisy - KLIK! :)