Kruche babeczki bez mleka i bez jajek

 

Kruche babeczki bez mleka i bez jajek

Kruche babeczki bez mleka i bez jajek - przysmak dla małego alergika

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 30 minut chłodzenia
CZAS PIECZENIA: 10-15 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ SZTUK: 10

babeczki bez mleka i jaj

Składniki:
300 g mąki pszennej lub orkiszowej
130 g margaryny bezmlecznej
20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększając ilość margaryny do 150g)
3 łyżki gęstej schłodzonej "śmietany" owsianej (lub orkiszowej)
1 łyżka lodowatej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru lub innego słodzidła, które lubimy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
migdały ok. 100 g blanszowane, osuszone i uprażone
suszone owoce niesiarkowane np. morele, żurawina, rodzynki do ustrojenia babeczek
Na masę kajmakową:na 6 babeczek
1,5 kubka mleka orkiszowego (375 ml)
1,5 kubka cukru trzcinowego (375 g)
1 łyżka masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
Na masę karobową: na 4 babeczki
1/3 masy kajmakowej, 2 łyżki melasy karobowej
50 g mieszanki bakalii (dozwolonych), drobno pokrojonych (u mnie: morele, żurawina, rodzynki)
1 łyżeczka tłuszczu bezmlecznego
Przygotowanie:
Masa kajmakowa: 
Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 3-4h, aż do uzyskania jasnej, kajmakowej barwy i gęstej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia. Gdy masa jest już prawie gotowa dodać tłuszcz, dobrze wymieszać
Masa kajmakowo-karobowa: 
Odlać w połowie gotowania 1/3 masy kajmakowej, dodać melasę karobową i gotować aż do zgęstnienia ale uzyskując wciąż płynną konsystencję, dodać łyżeczkę tłuszczu pod koniec gotowania, wymieszać
Przygotować kruche babeczki:
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder
Zimny tłuszcz dodać do suchych składników, dokładnie połączyć go z mąką najlepiej przy pomocy zimnego noża
Dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto
Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
Przygotować foremki na babeczki (moje mają 10 cm średnicy), nasmarować foremki margaryną
Zimne ciasto rozwałkować, wyciąć przy pomocy foremek odpowiedniej wielkości koła, przełożyć ciasto na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów
Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg)
Nakłuć widelcem ciasto w foremkach, w kilku miejscach, piec bez obciążenia. W razie gdyby ciasto się podnosiło, otworzyć piekarnik i je lekko przyklepać. Można oczywiście przykryć dno foremek wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą
Piec babeczki ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią
Wyjąć upieczone babeczki i pozwolić im chwilę przestygnąć, po czym przewrócić każdą dnem do góry (powinny same odpaść od foremki).W razie gdy same nie odchodzą wystarczy lekko podważyć brzegi foremek
Na przestudzone babeczki nałożyć jeszcze ciepłą warstwę kajmaku, ubrać według uznania migdałami i suszonymi owocami
Na przestudzone 4 babeczki rozłożyć bakalie, zalać je płynną masą kajmakowo-karobową

 

Przepis udostępniony przez Panią Katarzynę Jankowską, autorkę bloga "Mama alergika gotuje"

>>> Zobacz inne przepisy - KLIK! :)