Ksylitol cukier brzozowy - właściwości cukru brzozowego

 

Ksylitol co to jest cukier z brzozy

Ksylitol to nazwa cukru brzozowego, pozyskiwanego z kory drzew. Pod względem chemicznym ksylitol jest alkohol cukrowym o niesamowicie słodkim smaku. Znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie z tego powodu iż cukier brzozowy pomaga zachować równowagę kwasowo zasadową w organizmie.

Ksylitol, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ma odczyn zasadowy, dlatego jego używanie jako zamiennika cukru hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Polecany jest w przypadku chorób bakteryjnych i grzybicznych.

 

FINSKI CUKER Z BRZOZY KSYLITOL

 

Ksylitol właściwości

Cukier brzozowy stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako zamiennik cukru, ze względu na działanie przeciw próchnicze. Stosowany jest również w produktach dla cukrzyków z powodu niskiego indeksu glikemicznego który wynosi 8 w porównany do tradycyjnego cukru 100. Ksylitol jest praktycznie metabolizowany bez użycia insuliny przez co znakomicie nadaje się dla chorych na cukrzycę i insulino oporność. Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier jednak posiada 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier.

 

Ksylitol fiński

Produkcję ksylitolu rozpoczęto w Finlandii podczas II Wojny Światowej. Szukając alternatywnego źródła cukru w czasie okupacji niemieckiej i portowemu z zaopatrzeniem, Finowie zaczęli wytwarzać słodką substancję z kory brzozy. Po wojnie zaczęto go używać masowo i dzięki temu ksylitol stał się przyczyną braku próchnicy i fińskich dzieci. Dostają one po każdym posiłku pastylki lub gumy do żucia z ksylitolem.

To właśnie brak próchnicy u dzieci powoduje iż najczęściej poszukiwanym produktem jest ksylitol fiński a nie jego chińskie zamienniki. Ksylitol można używać także do słodzenia kawy i herbaty, słodzić desery, dodawać do przetworów takich jak dżemy czy konfitury. Kupując ksylitol należy sprawdzić jego pochodzenie tj. czy na opakowaniu ma jasno określone pochodzenie, Finlandia a nie Chiny.

 

Ksylitol a cukier

Cukier brzozowy smakuje tak samo jak tradycyjny cukier. Ksylitol stosowany jest w wielu produktach dla cukrzyków, gumach do żucia, cukierkach a nawet w pastach do zębów. Ksylitol jest węglowodanem, którego metabolizm odbywa się powoli a przez to nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi. To z kolei nie powoduje nadmiernego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest kilkakrotnie niższy niż tradycyjnego cukru.

Ksylitol zapobiega powstawaniu próchnicy w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, który jest jej najczęstszym powodem. Ksylitol nie ulega fermentacji i pozytywnie wpływa na pH w ustach uniemożliwiając rozwój bakterii powodujących próchnicę.

Organizm człowieka przetwarza cztery rodzaje :

  • glukoza - wchłania się on najszybciej stanowiąc błyskawiczne źródło energii, w procesie metabolizmu pozostałe cukry przekształcane są do postaci glukozy
  • sacharoza - to cukier występujący jako pospolity cukier biały do słodzenia, posiada bardzo wiele kalorii, należy do cukrów nieredukujących a jego masowe używanie w produktach przetworzonych powoduje nadmiar cukrów w organizmie
  • laktoza - cukier znajdujący się w mleku ssaków i są wykorzystywane jako źródło łatwo przyswajalnej energii organizmu na wczesnym etapie rozwoju
  • fruktoza - to cukier prosty, naturalnie występuje w owocach i miodzie, charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie dlatego stosowany jest jako zamiennik glukozy w przemyśle spożywczym

Zdrową alternatywą dla tych cukrów jest cukier brzozowy – ksylitol

Ksylitol cena

Cena ksylitolu uzależniona jest najczęściej od sposobu jego pozyskiwania. Chińczycy uzyskują ksylitol z kukurydzy przez co jego produkcja jest dużo tańsza niż z drewna brzozy. Chiny są obecnie największym producentem ksylitolu a firmy z USA, Kanady i Europy importują chiński ksylitol i sprzedają go pod własna marką po zaniżonej cenie w stosunku do ksylitolu fińskiego. Największe obawy związane z ksylitolem z Chin dotyczą uprawy kukurydzy, która może być modyfikowana genetycznie i poddawana działaniu środków chemicznych aby uzyskać większą wydajność.

 

Ksylitol gdzie kupić

Największą wadą cukru brzozowego jest jego cena za 1 kilogram ksylitolu z Finlandii zapłacimy średnio 45 zł. Ksylitol chiński wytwarzany z kukurydzy można kupić już od 28 zł. Najlepiej ksylitol kupować w sklepach ze zdrową żywnością sprawdzając opakowanie. Powinna się na nim znajdować informacja o kraju pochodzenia

 

ORYGINALNY FIŃSKI KSYLITOL - MISIONTEK.pl

 

ksylitol fiński

 

 

 

 

Oferty Ksylitol 1 kg Ceneo i Allegro – ceny zaczynają się od 28 zł – kraj pochodzenia Chiny.


Ksylitol ceneo

Ksylitol bywa dostępny również w popularnych sieciach handlowych cena ksylitol Biedronka 30 zł za 1 kg – najpewniej ksylitol pozyskiwany z kukurydzy a oferta ksylitol Lidl brak informacji o pochodzeniu od 43 zł za 1kg ksylitolu.

 

ksylitol

 

 

Ksylitol kalorie

100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal. 100g białego cukru posiada 386 kcal. Cukier brzozowy ma 40% mniej kalorii w porównaniu do cukru białego. Ksylitol wchłania się do krwi procesie metabolicznym wolniej niż cukier, dzięki czemu nie generuje wystrzału insuliny. A to sprawia że zalecany jest w przypadkach cukrzycy i insulinooporności. Ksylitol w porównaniu do białego cukru nie powoduje próchnicy i chorób serca.

 

Ksylitol indeks glikemiczny

Ksylitol ma jeszcze jedną zaletę - niski indeks glikemiczny. To oznacza że po spożyciu nie pobudza produkcji insuliny po spożyciu posiłku. Biały cukier powoduje skok stężenia cukru we krwi, a w prostej linii po kilku latach nadprodukcja insuliny w organizmie prowadzi do cukrzycy i otłuszczenia organizmu.

 

Ksylitol czy stewia, stewia czy ksylitol

Stewia to słodzik w 100% naturalny, pozyskiwany ze słodkich liści rośliny o tej samej nazwie. Uprawy stewii i eksport tego prouktu do Unii Europejskiej odbywa się głównie z Paragwaju i Brazylii. Stewia oraz ksylitol wytwarzane są z roślin. Oba posiadają posiadają niski indeks glikemiczny. Stewia nie posiada ładunku kalorycznego, ksylitol niewielką ilość. Stewia w smaku przypomina lukrecję.

 

Ksylitol czy erytrol

Naturalne słodziki to substancje naturalnie występujące w przyrodzie. Różnią się źródłem pozyskiwania. Ksylitol pozyskuje się głównie z głównie kory brzozowej. Erytrol wytwarzany jest głównie z pszenicy. Erytrol nie zawiera żadnych kalorii a uzyskujemy podobny efekt smakowy jak dodawanie białego cukru. Ksylitol ma jednak niższy indeks glikemiczny.

 

Maltitol a ksylitol

Maltitol to także słodzik z grupy alkoholi cukrowych, do której należy także ertrytol. Pomimo nazwy grupy związków chemicznych alkoholi maltiole nie zawierają procentów, są to naturalnie występujące związki w roślinnych a na potrzeby przemysłowe maltitol wytwarzany jest głównie z kukurydzy.