Mąka jęczmienna

 

Co to jest mąka jęczmienna?

Mąka jęczmienna powstaje z jęczmienia. Jęczmień hodowany był historycznie na terenach chłodniejszych stref północnej półkuli i był podstawą wyżywienia na długo przed pszenicą. Z powodu małej ilości glutenu chleb pieczony z mąki jęczmiennej jest ciężki i zbity. Obecnie mąki jęczmiennej używa się jako dodatku do pieczywa na zakwasie.

 

Mąka jęczmienna

 

Czy mąka jęczmienna jest zdrowa?

Ponieważ jest jęczmień jest starym ziarnem historycznie i mało modyfikowanym to mąka jęczmienna ma wiele zalet, wśród nich wymienić trzeba najważniejsze:

  • pomaga obniżyć nadciśnienie tętnicze
  • wspomaga kolagenowo tkankę kostną i chrzestną
  • pomaga zmniejszyć ogólny poziom cholesterolu
  • cholina i selen ograniczają reakcje zapalne
  • wysoki poziom błonnika przeciwdziała zaparciom
  • produkty z mąki jęczmiennej lepiej zaspokajają głód

 

Właściwości mąki jęczmiennej

Wartości odżywcze mąka jęczmiennej to wiele cennych składników:

  • białko
  • błonnik
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • witaminy z grupy B

Mąka jęczmienna w Misiontek.pl

Mąka jęczmienna posiada najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny. Jest to najbardziej zalecana mąka dla osób z nadwagą.

 

Mąka jęczmienna zastosowanie

Mąka jęczmienna jest stosowany do wytwarzania pieczywa, często dodawana jest do do mąki pszennej dzięki czemu uzyskujemy ciemniejszy kolor pieczywa.