Mąka orkiszowa

 

Coraz więcej osób szuka mąki orkiszowej do kuchni. Jest ona znakomitą alternatywą dla mąki pszennej. Mąka orkiszowa robiona jest z najstarszych typów zbóż i jest to najzdrowszy gatunek zboża stanowi ponieważ źródłem białka i błonnika pokarmowego, witamin oraz wielu składników mineralnych

Mąka orkiszowa

 

Co to jest mąka orkiszowa?

 

Mąka orkiszowa powstaje z odmiany pszenicy, ziarna orkiszu są większe oraz łuska jest trudniejsza w przetwórstwie dlatego jest mniej popularna. Orkisz jest rośliną o małych wymaganiach i dobrze znosi klimat północy. Roślina ta na przestrzeni setek lat nie uległa modyfikacjom przez co ma znacznie większą wartość odżywczą.

 

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?

 

Skład mąki orkiszowej jest bardzo bogaty w białko, błonnik, magnez, żelazo oraz witaminy B3 i B6. Orkisz nie zawiera białka glutenowego tak jak pszenica, jest ich znacznie mniej. W efekcie mąka orkiszowa jest polecana osobom z nietolerancją glutenu.

 

Właściwości mąki orkiszowej

Do największych zalet mąki orkiszowej należy zaliczyć:

  • obniżanie cholesterolu
  • zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych
  • powoduje uczucie sytości
  • mniejsze wystrzały insuliny
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne

 

Mąka orkiszowa zastosowanie - sprawdź u nas w sklepie

 

Mąka orkiszowa może być stosowana samodzielnie, ale ciasta nie będą tak sprężyste jak glutenowe, produkty z mąki orkiszowej mają bardziej gliniastą konsystencję. Makę orkiszową można mieszać można mieszać z mąką pszenną. Śmiało można używać do robienia i znakomicie wyjdzie nam:

  • ciasto z mąki orkiszowej
  • chleb z mąki orkiszowej
  • naleśniki z mąki orkiszowej