Makaron sojowy

 

Co to jest makaron sojowy?

Makaron sojowy

 

Makaron sojowy to jedne z podstawowych składników kuchni azjatyckich. Polska nazwa makaronu sojowego jest myląca, jest on robiony ze skrobi fasoli mung lub skrobi ziemniaczanej. Charakterystyczną sprawą w makaronie sojowym jest to że po ugotowaniu staje się przezroczysty.

 

Właściwości makaronu sojowego

Makaron sojowy zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla osób jedzących bez bez glutenu oraz cukrzyków. Makaron sojowy to niskokaloryczna wersja tradycyjnych makaronów, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny przez co idealnie nadaje się dla cukrzyków i bez glutenowców.

 

Makaron sojowy w Misiontek.pl

Makaron sojowy stosowany jest we wszystkich kuchniach azjatyckich. Najczęściej podawany jest jako dodatek do mięsa czy owoców morza. Bardzo często spotkać go możemy w zupach z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, curry lub chilli.