Miłka abisyńska czyli ZIARNO TEFF – z Etiopii na europejskie talerze

 

Miłka abisyńska, zwana też trawą abisyńska, jako zboże uprawiana jest głównie w Afryce na terenie Etiopii i to do 4 tysięcy lat. Ziarno miłki abisyńskiej, zwane również ziarnem teff, jest przede wszystkim cennym urozmaiceniem jadłospisu dla osób z nietolerancją glutenu. Dieta bezglutenowa, wymagająca wielu wykluczeń, źle skomponowana może prowadzić do wielu niedoborów w organizmie, co trzeba mieć na uwadze szczególnie na początku swojej bezglutenowej drogi.

Co masz w środku?

Ziarno teff z kolei jest bardzo bogate w białko, żelazo, wapń, kwas foliowy i antyoksydanty. Warto wiedzieć, że 100g suchych ziaren teff to źródło dla:

  • 8 g błonnika pokarmowego

  • 180 mg wapnia

  • 184 mg magnezu

  • 428 mg fosforu

  • 427 mg potasu

  • 3,6 mg cynku

  • 0,48 mg witaminy B6

Ze względu na niską zawartość tłuszczu (2,4g/ 100g produktu) ziarno teff ma dodatkową zaletę – długi termin przydatności, ponieważ nie podlega procesowi jełczenia.


Z czym się ten teff je?

Ziarno teff najczęściej przerabiane jest na mąkę. Mąkę teff można używać jako zagęstnik np. do produkcji zup czy ciast w proszku, ale też jako składnik mieszanek bezglutenowych do pieczenia chleba. Co ciekawe, mąka teff nadaje się do wypieku chleba na zakwasie. Oprócz chleba z mąki teff zrobisz też ciasta czy naleśniki, a płatki teff posłużą Ci jako pożywna poranna owsianka. Warto tu poeksperymentować i poszukać mąki teff również na misiontkowych półkach https://misiontek.pl :-)