Napoje zbożowe – roślinne alternatywy dla mleka cz. 1

 

 

W poszukiwaniu rozwiązań zgodnych z nurtem sprzyjania Naturze choćby poprzez zmniejszanie śladu węglowego powstającego przy produkcji danego produktu często i chętnie sięgamy po różnorodne „mleczne alternatywy”. A mamy w czym wybierać!

 

Napój migdałowy

 

Napój migdałowy, zwany potocznie mlekiem migdałowym, otrzymujemy z migdałów i wody. Nazwa mleko migdałowe jest popularna, ponieważ ten napój często stosujemy jako alternatywę mleka dodając go do kawy. Mleko migdałowe jest również lubiane przez wegan, gdyż jest w pełni produktem roślinnym.

Zaleca się spożywanie migdałów lub mleka migdałowego przy odkwaszaniu organizmu. Mleko migdałowe ma silne właściwości antyoksydacyjne, poprawia pracę mózgu i zaleca się spożywanie mleka migdałowego przy chorobach chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Tłuszcz zawarty w migdałach sprzyja chudnięciu, ponieważ jest to tłuszcz z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy wiesz, że … mleko migdałowe można spróbować wykonać samodzielnie. Namoczone migdały wrzucamy do blendera dodajemy wodę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Napój owsiany

Pożyteczny dla organizmu napój owsiany zawiera beta-glukan, błonnik pokarmowy obniżający poziom cholesterolu. Dlatego uznaje się, że picie mleka owsianego może zapobiegać otyłości. Ten napój jest neutralny zapachowo i smakowo, kolorystycznie zaś bliżej mu do rozcieńczonego wodą mleka. Z racji swojej organoleptycznej „przeźroczystości” może stanowić bezpieczną bazę do różnego rodzaju koktajli czy ciast na naleśniki lub placki. Dodany do domowego chleba poprawia konsystencję ciasta. Napój owsiany zawiera dwa razy więcej węglowodanów niż mleko krowie, za to mniej białka i tłuszczu.

Obecnie napoje owsiane są często wzbogacane witaminą A i D, są więc świetnym materiałem dla naszych kości, układu odpornościowego i zabezpieczają nas przed anemią ze względu na zawartość żelaza i witaminy B12.

Z racji swojego składu napój owsiany dedykowany jest osobom zagrożonym miażdżycą czy z podwyższonym cholesterolem, osobom chorym na celiakię i z nietolerancją glutenu (napój bezglutenowy) pod warunkiem, że jest produkowany w warunkach zapewniających czystość od innych zbóż glutenowych.

Mimo swoich wielu zalet napój owsiany nie jest polecany cukrzykom i osobom z insulinoodpornością. Przyczyną jest wysoki poziom węglowodanów, wspomniany już powyżej, które w 80% składają się z cukrów. To powoduje gwałtowne podnoszenie się poziomu glukozy we krwi, wywołując efekt odwrotny do zamierzonego w przypadku osób i insulinoodpornością.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to produkt powstający z miąższu orzecha kokosowego połączonego we właściwej proporcji z wodą. Kremowa konsystencja i biały kolor przywodzą na myśl pyszną śmietankę. Rzeczywiście, z powodu i smaku i zapachu świetnie nadaje się do deserów, ale nie tylko!

Wysoka zawartość tłuszczu w mleku kokosowym (może dochodzić nawet do 24%) determinuje jego smak i kremową konsystencję. W tym tłuszczu chowają się nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wywołać wahania co do wartości zdrowotnej mleka kokosowego. Niemniej, prócz tłuszczu mleko kokosowe zawiera w sobie parę innych, istotnych dla naszego organizmu minerałów: mangan, miedź, fosfor, magnez czy żelazo – tego wszystkiego potrzebujemy na co dzień i znajdziemy to w puszcze lub pudełeczku z tym napojem. Mleko kokosowe jako składnik zbilansowanej diety, szczególnie tej z wykluczeniem produktów odzwierzęcych, nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego organizmu. Oczywiście, pod warunkiem zdroworozsądkowego dawkowania! :-) Dodajmy, że są badania wykazujące, że spożycie oleju kokosowego, zawierającego tłuszcze zbieżne z tymi w mleku kokosowym, spowodowało u grupy badanych mężczyzn spadek „złego” cholesterolu, a wzrost „dobrego” o 18% w ciągu dwóch miesięcy testu, co przysparza mleku kokosowemu dobrej opinii.

Dodatkowo badania wykazały inne właściwości mleka kokosowego: wpływa łagodząco przy owrzodzeniach błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz przy przewlekłych stanach zapalnych w chorobach autoimmunologicznych, maj działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – chroni przed wirusem opryszczki czy grypy.

Kupując mleko kokosowe, wybieraj takie, które w składzie ma tylko kokos i wodę. Te najlepsze mają proporcję 85% do 15%. Co ciekawe, lepsze jakościowo są mleka kokosowe z puszki, choć i te w kartonie są godne uwagi, o ile nie wybierzesz dosładzanego i zagęszczonego napoju kokosowego!

https://misiontek.pl/category/mleko-i-napoje-mleczne