Placki jarmużowe z mąką z ciecierzycy

 
Oto przepis naszej czytelniczki na smaczne placki jarmużowe, które przy okazji są: placki jarmużowe
  • zdrowe, bo mają w składzie mąkę z ciecierzycy, która ma dużo białka i jarmuż, 
    który jak wiadomo, ma dużo wszystkiego ;-) 
  • łatwe i szybkie do wykonania (pod warunkiem, że mamy pod ręką wszystkie 
    składniki i nie miotamy się w poszukiwaniu ich ;-))
  • atrakcyjne wizualnie :)
  • akceptowane przez dzieci i chętnie jedzone ze względu na 
    odlotowy "shrekowy" kolor
 
Składniki na placki jarmużowe: 
 
Wszystkie łyżki stołowe w przepisie są raczej czubate.
 
Jak robimy placki jarmużowe:
  • przygotowujemy jarmuż - trzeba pokroić, wyciąć twarde łodygi, umyć porządnie i zblanszować 
    (zalać na parę minut wrzątkiem, wtedy przybierze piękny kolor zielony i zmięknie, będzie łatwiej go miksować)
  • w misce mieszamy pozostałe składniki, miksujemy masę blenderem typu "żyrafa" i gdy już wszystko będzie 
    jednorodne, żółte i dość gęste, dodajemy odciśnięty jarmuż, ale schłodzony po blanszowaniu. 
  • miksujemy całość (wg uznania jak długo - zależnie, czy chcemy mieć placki z większymi, 
    czy może malutkimi kawałkami jarmużu)
  • ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - czyli być raczej gęste
  • Na patelni naleśnikowej rozpuszczamy trochę oleju kokosowego i nakladamy pierwsze 2-3 pilotażowe placuszki. 
    Najlepiej łyżką stołową, mają być nieduże. W miarę nabywania kompetencji w ich smażeniu i jednocześnie 
    wzroście chęci eksperymentowania można zwiększać średnicę placka - nie powinien się połamać przy odwracaniu. 
  • Na średnim ogniu smażymy, przekładamy na drugą stronę gdy cały placuszek zetnie się na górze. 
  • Po odwróceniu placuszki trochę się "wygną", ale po schłodzeniu wrócą do formy :)
  • Próbujemy te pilotażowe placki i w razie potrzeby wprowadzamy wg uznania korekcję konsystencji, wielkości, 
    przyprawienia itp. Placki powinny wychodzić zwarte, niezbyt grube, raczej "mięsiste" niż kruche. 
 
Z czym podawać placki jarmużowe:
  • najprościej - z ketchupem, ale to nie o to chodzi. Może być kleksik śmietanki dla tych, co lubią, może być sos 
    pomidorowo-warzywny, może być leczo warzywne. Placki same z siebie są dość suche, więc dobrze je zamoczyć sosem. 
 
Uwagi post-realizacyjne do przepisu na placki jarmużowe: 
  • Placki jarmużowe są najlepsze na świeżo zaraz po usmażeniu, ale można je wystudzić, nakryć szczelnie 
    i przechować do następnego dnia w lodówce. 
  • Podane mąki można zastąpić mąką pszenną 550 i mąką z ciecierzycy w proporcji pół na pół: 5 łyżek jednej i drugiej mąki. 
    Również wychodzą smaczne, z tym, że trochę mniej niż wersja z mąką gryczaną ;-). 
  • Placki są bardzo smakowite, znikają szybciutko z talerzy! 
 placki z jarmużu
Zapraszamy do przesyłania Waszych zdjęć placków jarmużowych wg tego przepisu oraz Waszych pomysłów na modyfikacje przepisu.