Produkty bez glutenu

 

Wycinanie glutenu z diety może wydawać się trudnym i ograniczającym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i pysznych potraw, które są naturalnie bezglutenowe. Najbardziej opłacalnym i zdrowym sposobem na przestrzeganie diety bezglutenowej jest poszukiwanie tych naturalnie bezglutenowych grup żywności, które obejmują:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Mięso i drób
  • Ryby i owoce morza
  • Mleczarnia
  • Fasola, rośliny strączkowe i orzechy

produkty bez glutenu

Bezglutenowe ziarna

Istnieje wiele naturalnie bezglutenowych ziaren, które można spożywać na różne kreatywne sposoby. Wiele z tych ziaren można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym, ale niektóre mniej znane ziarna można znaleźć tylko w sklepach specjalistycznych lub ze zdrową żywnością. Nie zaleca się kupowania zbóż z pojemników luzem ze względu na możliwość kontaktu krzyżowego z glutenem.

 

Następujące ziarna i inne produkty zawierające skrobię są naturalnie bezglutenowe:

  • Ryż
  • Maniok
  • Kukurydza
  • Soja
  • Ziemniak
  • Tapioka
  • fasolki
  • Sorgo
  • Komosa ryżowa
  • Proso
  • Kasza gryczana
  • Maranta
  • amarant
  • Teff
  • Len
  • Chia
  • Yucca
  • Bezglutenowy owies
  • Mąka Orzechowa

 

Niektóre naturalnie bezglutenowe ziarna mogą zawierać gluten z kontaktu krzyżowego z ziarnami zawierającymi gluten poprzez zbiór i przetwarzanie. Jeśli obawiasz się o bezpieczeństwo ziarna, kup tylko wersje, które są testowane na obecność glutenu i zawierają mniej niż 20 ppm.

 

Bezglutenowe substytuty

 

Wiele produktów, które zwykle zawierają gluten, ma bezglutenowe alternatywy, które są dostępne w naszym sklepie i znacznie ułatwiają życie bezglutenowe. Pamiętaj jednak, że minimalnie przetworzona świeża żywność jest kluczową częścią zdrowej diety bezglutenowej. Bardzo ważne jest, aby opierać swoją dietę na owocach, warzywach, mięsie i innych zdrowych grupach żywności wymienionych powyżej.

 

Wiele dostępnych na rynku produktów jest oznaczonych jako „bezglutenowe”, ale niektóre z nich nie będą; dlatego ważne jest prawidłowe czytanie etykiet. Należy również pamiętać, że „bez pszenicy” niekoniecznie oznacza „bez glutenu”. Zachowaj ostrożność, ponieważ wiele produktów może wydawać się bezglutenowych, ale tak nie jest.

 

Z reguły tradycyjne produkty pszenne, takie jak makarony, pieczywo, krakersy i inne wypieki, nie są bezglutenowe. Istnieje jednak wiele opcji bezglutenowych, które wykorzystują alternatywne mąki i ziarna. Bezglutenowy chleb można upiec samodzielnie z mąki bezglutenowej.

 

Płatki śniadaniowe bez glutenu

Wiele zbóż zawiera gluten lub składniki na bazie pszenicy, ale są takie, które tego nie robią. Wypatruj etykiety „bez glutenowe” i sprawdzaj dokładnie listę składników. Na co należy zwrócić uwagę: płatki kukurydziane i dmuchane płatki ryżowe mogą zawierać aromat słodowy lub ekstrakt zawierający gluten.

 

Owies

Owies jest często zbierany i przetwarzany przy użyciu tego samego sprzętu, który jest używany do pszenicy, a zatem łatwo ulega zanieczyszczeniu. Badania wskazują, że czysty, niezanieczyszczony owies spożywany z umiarem (do ½ szklanki suchego owsa dziennie) jest tolerowany przez większość osób z celiakią. Szukaj owsa specjalnie oznakowanego jako bezglutenowy we wszystkich produktach zawierających owies, w tym muesli i batoników muesli.

 

Owoce

Świeże i mrożone owoce i warzywa są naturalnie bezglutenowe. Ważne jest jednak, aby przeczytać etykiety na przetworzonych owocach i warzywach, a także na suszonych owocach i wstępnie przygotowanych koktajlach. Ponadto pakowane mrożone ziemniaki czy frytki nie zawsze są bezglutenowe.

 

Napoje bezglutenowe

Większość napojów jest bezglutenowa, w tym soki, napoje gazowane i napoje izotoniczne.

 

Wina bez glutenu

Wino jest ogólnie uważane za bezglutenowe zgodnie ze standardem poniżej 20 ppm glutenu. Wina fermentowane w beczkach wyłożonych pastą pszenną (tradycyjne wina takie jak np. Porto ) raczej nie zawierają wystarczającej ilości glutenu, aby wywołać reakcję. Jednak niektóre rodzaje wina zawierają niebezpieczną ilość glutenu dla osób z celiakią i obejmują dodatki koloryzujące lub korektory smaku, są to najczęściej wina deserowe.

 

SPRAWDZ CO PYSZNEGO MAMY