Przepis na owsiankę dla dziecka i dorosłego

 

Jak zrobić śniadanie, które będzie jednocześnie: 

  • smaczne

  • zdrowe

  • oryginalne

  • na ciepło, bo za oknem zimno

  • sycące

 

Proszę bardzo, oto przepis: 

 

Składniki:

  1. płatki owsiane (również w wersji bezglutenowej)

  2. olej kokosowy nierafinowany

  3. banan

  4. jabłko

  5. cynamon lub wanilia plus opcjonalnie troszkę imbiru

  6. opcjonalnie mąka kokosowa do wsypania w niewielkiej ilości w trakcie gotowania

  7. opcjonalnie karob sproszkowanykakao sproszkowane lub w ziarnach, sproszkowane jagody acai do posypania na gotowe danie

Przygotowanie:

  1. Do garnka nalewamy wodę (mniej więcej szklanka na osobę, jak dziecko, to trochę mniej mu liczymy :)

  2. Wsypujemy płatki owsiane (przebrane wcześniej z łusek albo chwilę czekamy po wsypaniu, mieszamy i odławiamy łyżką wypływające łuseczki - w porządnych płatkach nie ma tych zanieczyszczeń za wiele). Płatków wsypujemy tyle, żeby były przykryte wodą, bo i tak napęcznieją. W trakcie w razie potrzeby można dolać wody, jak za dużo wypiją. 

  3. Dodajemy łyżeczkę - albo nawet łyżkę, jak duża porcja - oleju kokosowego

  4. Wsypujemy trochę wanilii albo cynamonu (+ew. imbir na rozgrzanie)

  5. Ciągle mieszamy, niech sobie "pyka" na małym gazie, a w tym czasie...

  6. Rozgniatamy widelcem banana w miseczce i ścieramy jabłko na grubej tarce - czy jabłko obrane to już zależy od wieku dziecka i naszych preferencji. 

  7. Jak już płatki są gotowe (miękkie) i woda się wchłonęła, przerzucamy płatki do miseczki, mieszamy z rozgniecionym bananem i jabłkiem startym. 

  8. Można oczywiście dodać inne owoce na wierzch, tak, jak na zdjęciu. 

  9. Nie rekomendujemy dosładzania, bo banan rozgnieciony słodzi wystarczająco! Dla wyjątkowo słodkolubnych można dodać trochę syropu klonowego albo rodzynek. 

  10. Jemy na ciepło! 

Smacznego!