Przepis na pyszną surówkę z olejem z orzechów macadamia.

 

Przepis na surówkę z olejem z orzechów macadamia.

Czas przygotowania: mniej niż 10 minut.

Składniki: 

biała kapusta, marchewka, olej macadamia, sól.

Przygotowanie: 

Kapustę poszatkować nożem, wsypać do miski, lekko posolić, wymieszać. Następnie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - w tym czasie kapusta lekko puszcza sok.

Kapustę polać olejem z orzechów macadamia - niezbyt dużo, ale też więcej niż kilka kropli. Dodać marchewkę (proporcja ilościowa: ok 10% marchewki w surówce). Wymieszać.

Spróbowanie w trakcie przygotowywania grozi wyjedzeniem połowy przed podaniem na stół - takie przypadki miały już miejsce. :-)

Udoskonalenia:

Próba dodania jabłka okazała się chybiona, surówka straciła swój wyjątkowy smak.

Dodanie pietruszki zielonej jako akcentu poprawiającego walory estetyczne - OK, ale smakowo trochę przeszkadza.

Próba dodania sezamu niełuskanego - całkiem, całkiem.

Dziękujemy za przesyłane pomysły
i czekamy na dalsze propozycje udoskonaleń od naszych czytelniczek. :)

>>> Zobacz inne przepisy - KLIK! :)