Soczewica czerwona

 

Soczewica to jedno warzywo strączkowe uprawiane praktycznie na całym świecie. Wyróżniamy wiele odmian soczewicy m.in. czerwoną, zieloną, żółtą, brązową czy czarną.

Soczewica czerwona

 

Co to jest soczewica czerwona?

Soczewica czerwona jest odmianą która cieszy największą popularnością popularnością. W stosunku do soczewicy zielonej różnic się tym że nie trzeba jej długo namaczać.

 

Czy soczewica czerwona jest zdrowa?

Soczewica powinna znaleźć się w diecie wszystkich wegetarian i wegan. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka które znakomicie zastępuje białko zwierzęce. Brakujące aminokwasy w soczewicy znakomicie się uzupełnia suszonymi owocami. Soczewica czerwona jest bardzo bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

 

  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • sód
  • wapń
  • żelazo
  • kwas foliowy
  • witaminy z grup A B C i K

 

Soczewica czerwona w Misiontek.pl

 

Właściwości soczewicy czerwonej sprawiają że jest również polecana jest również osobom z nadciśnieniem, zagrożeniem miażdżycy oraz anemikom.

 

Soczewica czerwona zastosowanie

W Internecie znajdziemy gigantyczną ilość przepisów szczególnie wegetariańskich z użyciem soczewicy czerwonej. Do największych przysmaków można zaliczać:

  • zupy warzywne z soczewicą czerwoną
  • pulpety z soczewicy czerwonej
  • pierogi z soczewicą
  • gulasz z soczewicy
  • zupa dahl