Zatar przyprawa

 

Zatar to mieszanka przypraw pochodząca z kuchni arabskiej. W zależności od regionu mieszane są różne składniki tak jak dzieje się to z curry. Zatar w najprostszej postaci to mieszanka tymianku, sezamu, oregano, majeranku. Zatar możecie kupić w sklepach ekologicznych lub samodzielnie wykonać w domu.

 

Zatar przyprawa

 

Co to jest zatar?

Zatarem nazywamy wschodnie mieszanki ziół stosowanych jako przyprawy. Zatar używa się do przyprawiania mięsa, ryb, warzyw a w połączeniu z oliwą używany jest do marynowania oliwek.

 

Zatar w Misiontek.pl

Kwaskowy smak przyprawy zatar sprawia że można go stosować również do dressingów z użyciem soku z cytryny. Zatar wzbogaca przyprawy z warzyw pieczonych dlatego często stosują go wegetarianie przygotowując marchew, ziemniaki czy kalafior.

 

Właściwości i zastosowanie zataru

Właściwości zataru to suma składników jakich użyto do przygotowania. Można mieszać następujące zioła: oregano, bazylię, tymianek, majeranek, prażony sezam, soli do smaku. Przyprawa zatar nadaje się także do dań śniadaniowych, można nim posypać hummusu lub twarożek.

Zatarem wymieszanym z oliwą można smarować pieczone chlebki pita czy tortille.