Ekologiczny Dziki Ryż 250g

  • 27,20 zł
  • szt.

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
  • Dziki ryż zwiększa swoją objętość 4 krotnie po ugotowaniu
  • Gotowanie dzikiego ryżu: umieścić dziki ryż w sitku i spłukać zimną wodą. Zalać wodą w garnku, doprowadzić do wrzenia. Stosujemy 4 szklanki wody na 1 szklankę dzikiego ryżu. Przykryć i zmniejszyć ogień do słabego wrzenia przez 50 - 60 minut, aż nasionka napęcznieją, ukazując białe wnętrze. Zdjąć z ognia i odcedzić.
  • Aby uzyskać ciekawy efekt nieco twardszego ryżu, trzeba skrócić czas gotowania. 
  • Z kolei, aby ryż był bardziej miękki, należy pozostawić go w wodzie na ok 30 minut, a dopiero potem odlać wodę. 
  • Dziki ryż ma nieokreślony termin ważności, jeśli jest przechowywany w czystym, suchym miejscu.
  • Aby skrócić czas gotowania można dziki ryż namoczyć na noc. 
  • Ugotowany dziki ryż może być zamrażany w hermetycznych pojemnikach - nie straci swojego smaku. Gotowany dziki ryż szczelnie zamknięty zachowuje świeżość w lodówce do dwóch tygodni.