Ekologiczny cukier z agawy 250g

Ekologiczny cukier z agawy jest naturalną substancją słodzącą używaną jako alternatywa dla cukru, sztucznych i naturalnych słodzików. Nasz cukier otrzymuje się tylko metodami mechanicznymi, oznacza to, że podczas odwadniania syropu z agawy nie jest stosowany żaden rodzaj chemii. Cukier z agawy posiada wszystkie zalety syropu z agawy a dodatkowo jest nieco łatwiejszy w użytkowaniu. Ma słodki smak bez posmaku znajdującego się w słodzikach lub w miodzie, co czyni go idealnym do wszelkiego rodzaju potraw, nawet tych o bardzo delikatnych nutach smakowych.

Niski indeks glikemiczny cukru z agawy powoduje, że jest to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Cukier z agawy jest o trzydzieści do czterdziestu procent słodszy od cukru w związku z czym zużywa się go relatywnie mniej co ma przełożenie na ilość przyswajanych kalorii. Zawiera aż do 84 procent fruktozy oraz do 10 procent inuliny, która wspomaga działanie układu trawiennego. Ponadto wspomaga nerki oraz układ kostny, ponieważ zmniejsza wydzielanie azotu przez nerki oraz wzmacnia wchłanialność magnezu, wapnia, cynku żelazu.

Cukru z agawy można śmiało używać jako zamiennika zwykłego cukru do wszelkiego rodzaju wypieków i innych dań które wymagają obróbki termicznej, gdyż wysokie temperatury nie stanowią zagrożenia dla stabilności tego produktu. Cukier z agawy nadaje się też do słodzenia napojów zarówno zimnych jak i gorących, posypywania owoców i wypieków w miejsce cukru pudru oraz do wzmacniania smaku wszelakiego rodzaju potraw.

 Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna 400kcal/1700kJ
  • tłuszcz 0g
  • węglowodany 90g
  • białko 0g
  • błonnik 0g
  • sól (ilość soli wynika z naturalnie występującego sodu) 37,5mg