Fasolka Pinto Bio 400g


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczna fasola pinto marki Bio Planet.

 
Skład: fasolka pinto* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
 
Fasolka pinto Bio jest dekoracyjną rośliną strączkową, a jej nazwa pochodzi od bordowych kropek występujących na jej beżowej powierzchni.
 
Dania z dodatkiem fasoli pinto Bio wyglądaja oryginalnie i ciekawie. 
 
Fasolka pinto podczas gotowania zachowuje się tak samo jak fasola czerwona czy biała, można ją więc łączyć z innymi rodzajami fasoli.
 
Dzięki oryginalnemu wyglądowi ekologiczna fasolkę pinto najczęściej wykorzystuje się do dań, które wyeksponują jej dekoracyjne walory - do sałatek, zup, dań z ryżem czy kukurydzą. Fasolka pinto nadaje się także do sosów czy dań duszonych.
 
Ekologiczna fasola pinto to bogate źródło białka roślinnego o wysokiej wartości biologicznej. Poza tym w nasionach znajduje się dużo cennych minerałów - potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor oraz karoteny, witamina C i witaminy z grupy B.
 
Sposób przygotowania: 
uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Można dodać glony kombu (ułatwiają trawienie). Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
 
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 264 kcal (113 kJ)
tłuszcz - 1.10 g
węglowodany - 45.00 g 
w tym cukry - 0,6 g 
białko - 11.00 g
sól - 0.00 g 
 
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, sezamu, soi oraz mleka (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.