Kasza Sorgo Bezglutenowa Bio, 500g

  • 7,41 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
     
    Chcesz rabat na zakupy?
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczne ziarno sorgo marki Pięć Przemian 500g
 
 
Co to jest sorgo ?

Sorgo to niezwykłe zboże bezglutenowe pochodzące z tropikalnych części Afryki.  Sorgo wyglądem i kształtem sorgo przypomina kukurydzę. Jest to cenne zboże, które jest całkowicie pozbawione glutenu i bezpieczne dla alergików, osób cierpiących na nietolerancję pokarmową czy celiakię. 

Sorgo uprawiane było w Etiopii już 5 tysięcy lat temu stanowiąc podstawę wyżywienia tamtejszej ludności aż po dziś dzień, przede wszystkim przez niezwykły gen odporności.

Ekologiczne sorgo, zwane również afrykańskim prosem, charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekko orzechową nutą. 

Dlaczego warto włączyć sorgo do swojej diety ? 
  • zawiera dużo błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • ziarno bogate jest w białko, cenne aminokwasy: lizynę i tryptofan
  • zwiera bardzo duże ilości niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych, takich jak: miedź, cynk, żelazo, niacynę
  • reguluje poziom wapnia w organizmie, wpływa na produkcję czerwonych krwinek oraz przyspiesza metabolizm
  • nie zawiera glutenu, nawet w śladowej ilości. 
 
Ekologiczne sorgo należy moczyć przez kilka godzin, następnie gotować ok 40 minut.  Po ugotowaniu może być dodawane do warzyw, mięsa, ryb, a także zup i sałatek. Zmielone sorgo może być stosowane do wypieków oraz do zagęszczania zup i sosów. 
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

 Wartość energetyczna - 1588 kJ / 375 kcal

 Tłuszcz - 3,0 g

 w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

 Węglowodany - 75 g

 w tym cukry - 0 g

 Białko - 10 g

 Sól - 0 g