Kawa 100% Arabica Fair Trade Bio 250g

  • 22,10 zł

    dostepność: Na zamówienie: 2-7 dni

  • szt.

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczna kawa 100% arabica Fair Trade marki Alce Nero

Skład: kawa arabica*, *składniki pochodzą z upraw ekologicznych

Kawa Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy pochodzący z Etiopii, a uprawiany na najlepszych, górzystych terenach Kostaryki, Nikaragui oraz Peru. Ekologiczna kawa arabica Fair Trade (Sprawiedliwy Handel), pochodzi właśnie z tych terenów.

Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1 a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), z aksamitnym czekoladowym posmakiem.

Ekologiczna kawa 100% arabica Fair Trade marki Alce Nero ma hermetyczne zamknięcie, które gwarantuje zachowanie pełnego smaku i aromatu kawy. Specjalny przemiał pozwala delektować się tą kawą przygotowaną zarówno w zwykłym ekspresie, jak i parzoną po turecku. Kawę można pić z cukrem lub bez, z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Po otwarciu kawę najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas dłużej zachowa pełnię swoich walorów.

Oznaczenie Fair Trade - sprawiedliwy handel - mówi, że ekologiczna kawa 100% arabica, czy inny produkt z tym logo:

został wytworzony z poszanowaniem zasad międzynarodowych na rzecz  rolnictwa ekologicznego i sprawiedliwego handlu i został wytworzony zgodnie z następującymi kryteriami przyjętymi dla produkcji, przetwarzania i dystrybucji:

  • zawieranie kontraktów z lokalnymi producentami

  • koszty certyfikacji bio i fair trade są uwzględnione (nie obciążają dodatkowo lokalnych producentów)

  • pomoc techniczna i nadzór pracowników uwzględnia lokalną kulturę i zwyczaje

  • gwarantowana cena minimalna umożliwia sprawiedliwe wynagrodzenie pracowników

  • gwarantowane jest przestrzeganie podstawowych praw człowieka

  • dba się o rozwój lokalnego rolnictwa zrównoważonego i utrzymanie lokalnych fabryk