Kiełkownica - Naczynie do Kiełkowania.

  • 33,98 zł 32,63 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
     
    Chcesz rabat na zakupy?
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

Naczynie do kiełkowania - 3 szalki.
 
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. 
Bogate są najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E, H 

Kiełki - dlaczego warto je spożywać? 
  • Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy – lit, chrom- dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek
  • utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg
  • chronią organizm przed anemią
  • zapobiegają i leczą przeziębienia
  •  dzięki zasobności w potas niedopuszczaną do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
  • usuwają dolegliwości układu pokarmowego
  •  regenerują organizm, zwiększają odporność
  •  przypisuje im się właściwości odmładzające
  •  działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych
  •  są doskonałe przy wszelkich kuracjach
  • odchudzają i odmładzają
 
Ciekawostką jest, że Chińczycy poznali się na kiełkach już 5 tysięcy lat temu. Lecznicze właściwości tych roślinek sprawiły, że zaczęto je traktować jak cudowne lekarstwo.
 

Zapraszamy do działu Ziarna i Pestki na Kiełki :  http://www.misiontek.pl/category/ziarna-pestki-na-kielki  
 
Naczynie do kiełkowania składa się z : 
 
  1. Pokrywki, które gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury
  2. Trzech dużych szalek -  można w nich poddać kiełkowaniu jednoczesnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion
  3. Syfony odpływowe -zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność
  4. Wentylatory - umieszczone są w  pokrywie i w poszczególnych szalkach. Ich zadaniem jest odpowadzanie gazów i tlenu. 
  5. Zbiornik wody - gromadzi nadmiar cieczy w obiegu.
 
Rozpoczynając kiełkowanie nasion warto zasiewać kolejne szalki co drugi dzień, w ten sposób uzyskamy ciągłość uprawy. Po 5 - 6 dniach na pierwszej szalce kiełki będę wyrośnięte i gotowe do spożycia, na drugiej będą w połowie okresu kiełkowania, a na ostatniej szalce będą rozpoczynać kiełkowanie. Przed umieszczeniem nasionek w kiełkownicy należy je wypłukać a następnie namoczyć w szklance wody (ok 5-8h). Kiełki należy podlewać ok 500ml zaczynając od górnej szalki.
 
Bardzo często na drugi, bądź trzeci dzień od wysiania nasion na korzeniach pojawia się korzuch, często mylony z pleśnią. Nie należy się tym przejmować, nasiona nie spleśniały, są to włośniki - mikrokorzenie. Zanikają wraz ze wzrostem nasion.
 
Do produktu dołączona jest instukcja obsługi, która pomoże w rozpoczęciu przygody z kiełkami.