Kombu Suszone Bio 100g

  • 39,63 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczne kombu suszone marki Porto - Muinos.
 
Skład: wodorosty kombu* (Laminaria ochroleuca)
*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA
 
Kombu suszone wytwarzane jest z algi Laminaria Ochroleuca - nazywanej często złotą algą. 

Kombu ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Ma działanie antyreumatyczne i przeciwzapalne, pomaga regulować ciśnienie krwi i wagę. Alga Laminaria Ochroleuca wzmacnia także włosy i skórę. Kombu zawiera naturalne cukry występujące w algach morskich, takie jak mannitol i fruktoza, co sprawia, że alga Laminaria Ochroleuca jest odpowiednia dla diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Ponieważ wodorosty gromadzą w swoich tkankach liczne mikroelementy i minerały są łatwo przyswajalne i niskokaloryczne. Zawierają dużo wapnia, żelaza i jodu, o wiele więcej niż rośliny lądowe. Ponadto w kombu suszonym odnajdziemy takie składniki jak magnez, miedź, cynk czy fosfor oraz witaminy A, B12, C, E, K i PP. Kombu zawierają także dużo błonnika. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety zaledwie 5g glonów aby uzupełnić niedobory minerałów i witamin. Dodanie wodorostów do potraw doskonale wspomaga trawienie.

Kombu suszone Bio marki Porto - Muinos mają słony smak i są mięsiste. Można spożywać je na surowo lub jako dodatek do różnych potraw. Gotowane glony doskonale nadają się do ryb i mięs. Kombu są także doskonałym dodatkiem do gulaszu, zup, zapiekanek czy ryżu.

Kombu Bio są także bardzo często używane przy przygotowywaniu sushi.

Przygotowanie: Zanurzyć w wodzie z niewielka ilością soli na 8-10 minut. Po tym czasie kombu powiększą swoja objętość 4-krotnie. Następnie należy gotować kombu przez 35-40 minut.

lub

Zanurzyć w wodzie z niewielką ilością soli na 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po tym czasie kombu powiększą swoja objętość 7-krotnie. Gotować według uznania 35-40 minut.

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 183,5 kcal (759,6 kJ)
białko - 7,1 g
węglowodany - 16,4 g;
w tym cukier - <0,5>tłuszcz - 2,1 g;
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,59 g
błonnik - 35,3 g
sód - 2,35 g