Łuski Babki Jajowatej Bio, 100g

  • 13,28 zł
  • szt.

EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Łuski babki jajowatej Bio marki Bio Planet, 100g

Skład: łuski babki jajowatej (Plantago ovata)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Babka jajowata, a właściwie jej nasiona, w medycynie ludowej jest niezastąpiona przede wszystkim w leczeniu problemów z przewodem pokarmowym: zarówno zaparć (jako środek poprawiający perystaltykę jelit - po wcześniejszym namoczeniu w wodzie), jak i biegunek (jako środek wiążący nadmiar wody w jelitach - dodana "na sucho" do pokarmu).

Ekologiczne łuski babki jajowatej są wartościowe z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika. W obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie treści zalegających w jelitach. Łuski można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także dodatek do pieczywa lub zagęszczacz do zup i sosów. Łuski babki jajowatej polecamy szczególnie w połączeniu z nasionami babki płesznik w proporcji 20% łusek i 80% nasion, w postaci tzw. błonnika witalnego.

Zalecane spożycie :

Należy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania łusek zalecane jest picie dużej ilości płynów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Tłuszcz - 0,6 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g

Węglowodany - 1,7 g

w tym cukry - 0,2 g

Błonnik - 85 g

Białko - 2,4 g

Sól - 0,02 g