Mąka Orkiszowa Typ 650 Bio, 5kg

  • 59,90 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczna mąka orkiszowa typ 650 marki Niro, 5kg

Skład: mąka z orkiszu typ 650* (*produkt rolnictwa ekologicznego)

Mąka orkiszowa jest bardzo uniwersalna – jej struktura jest bardzo podobna do mąki pszennej, dlatego mąka orkiszowa ma tak szerokie zastosowanie. I choć mąka orkiszowa wytwarzana jest z podgatunku pszenicy zwyczajnej, to znacznie przewyższa ją pod względem odżywczym. Mąka orkiszowa nadaje się do naleśników, pierogów, makaronów, różnego rodzaju wypieków, deserów oraz zagęszczania sosów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1500 kJ / 357 kcal
Tłuszcz : 1,29 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,27 g
Węglowodany: 73,04 g
w tym cukry: 1,99 g
Błonnik: 3,85 g
Białko: 10,56 g
Sól : 0,015 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta* i owsa*, płaskurki*, samopszy*.



Dlaczego mąka orkiszowa jest lepsza od pszennej?

  • Łuska orkiszu jest mocniejsza od łuski pszenicy, dlatego jest mniej zanieczyszczona.
  • Mąka orkiszowa jest mniej kaloryczna.
  • Zawiera więcej wartościowego białka od mąki pszennej.
  • Zawiera więcej witaminy PP, beta-karotenu, witamin A, B, E oraz minerałów.
  • Mąka orkiszowa charakteryzuje się wyższą zawartością „dobrych” tłuszczów.
  • Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak.

To stara, trochę zapomniana odmiana pszenicy, prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym. Orkisz zawiera pełne, macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę.

Ziarno orkiszu zawiera:

  • 56% skrobi,
  • 11,6 % białka,
  • 2,7% tłuszczu,
  • 2% składników mineralnych.

Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej, niż którekolwiek ziarno pszeniczne, witamin i składników mineralnych.