Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista Bio, 500g

  • 7,88 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ KONSERWANTÓW

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczna pełnoziarnista mąka z płaskurki marki Bio Planet

 
Skład: mąka z pszenicy płaskurki pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
 
Co to jest płaskurka ? 
 
Płaskurka to "starsza siostra orkiszu", to jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie i właśnie z Płaskurki można uzyskać jeszcze bardziej wartościową mąkę. Badania archeologów wykazują, że początki polskiego rolnictwa wiążą się właśnie z uprawą Płaskurki. 
Płaskurka to odmiana pszenicy o dwóch ziarniakach w kłosku. Ziarno po omłocie pozostaje w plewach. Potrzebne są specjalne urządzenia, aby oddzielić ziarno od plew. Ziarno z kłosów uzyskuje się dopiero po żniwach. Dlatego dłużej jest chronione przed zanieczyszczeniami. Do zbiorów płaskurki z pola nie używa się kombajnów, tylko zbiera się plony tradycyjnym sposobem. 
 
Mąka płaskurki zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, w mące tej zawarta jest witamina B1, PP, kwas pantotenowy, witamina młodości - E. 
Mąka ta jest bogata w błonnik, któr regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi.
 
Mąka z płaskurki marki Bio Planet, doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, ponieważ zawarty w ziarnach płaskurki gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z płaskurki ma charakterystyczną, żółtawą barwę  i lekko orzechowy smak.
Doskonała również do wyrobu makaronów, a także jako dodatek do zup, ciast i pieczonych warzyw.

 

Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W  100 g

Wartość energetyczna 1404 kJ / 332 kcal

Tłuszcz - 2,6 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 59 g

w tym cukry - 0,9 g

Błonnik - 9,8 g

Białko - 13 g

Sól - 0 g