Mąka Żytnia Typ 2000 z Pełnego Przemiału Bio, 5kg

  • 32,00 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Mąka Żytnia Razowa Bio, do wypieku chleba, przygotowania zakwasu, marki Niro.

Składniki: mąka żytnia* (100%)

*z rolnictwa ekologicznego

Mąka żytnia typ 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna żyta ekologicznego w worku 5 kg. Mąka żytnia zawiera gluten, mogący powodować uczulenia. 

Charakteryzuje się dużą zawartością witamin i składników mineralnych. Idealna do wypieku domowego chleba.

 

Aby odpowiednio dobrać mąkę do posiłku, jaki chcemy przygotować, trzeba sprawdzić, jaka liczba widnieje na opakowaniu mąki. Ta liczba oznacza typ mąki.

Zasada jest prosta - im mniejsza liczba, tym mniej w mące zostało cennych dla zdrowia witamin, minerałów, błonnika pokarmowego. Oczyszczanie mąki sprawia, że pozbawiana jest ona "łusek" - otrąb, okrywających ziarno w kłosie, zarodków, a wraz z nimi, cennych substancji pokarmowych.

Dlatego - tam, gdzie jest to możliwe, warto wybierać mąkę z jak najwyższą liczbą - jak najmniej oczyszczony typ mąki.

Typ mąki 2000 oznacza 2% zawartość substancji mineralnych w mące.

Mąka razowa 2000 marki Niro jest jest idealna do przygotowania chleba a zapach własnoręcznie upieczonego chleba unoszącego się w domu - bezcenny :)

Klasyfikacja mąk ze względu na typy: 
 typ mąki zastosowanie
typ 2000 - mąka razowa do chleba razowego 
typ 1850 - mąka graham  do wypieków typu graham
typ 900 - mąka chlebowa  do pieczenia "ciemniejszego" chleba 
typ 750 - mąka chlebowa do pieczenia "jasnego" pieczywa, bułeczek
typ 650 - mąka "bułkowa" do bułek, ciemnych ciast, zasmażek, zagęszczania sosów
typ 550 - mąka "luksusowa" luksusowość jest umowna :) np. do ciast drożdżowych
typ 500 - mąka "poznańska" biała mąka popularna do domowych wyrobów typu kluski, pierogi, zasmażki, zagęszczanie zup itp. 
typ 450 - mąka tortowa biała mąka bardzo popularna w Polsce, niestety zawartość substancji mineralnych w niej wynosi tylko 0,45%

 

Warto wybierać mąkę ekologiczną, ponieważ ma ona więcej cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin niż mąka produkowana przemysłowo. Jak już gotować i piec w domu, to na dobrej, ekologicznej mące :)

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

Wartość energetyczna (energia): 1325 kJ=315 kcal

Tłuszcz: 1,6 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g

Węglowodany: 60,7 g

w tym cukier: 1,0 g

Błonnik: 13,2 g

Białko: 9,5 g

Sól: 0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z orkiszu* i owsa*.