Makaron z Ryżu Czarnego Bgl Bio 250g

  • 17,45 zł
  • szt.

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczny bezglutenowy makaron z ryżu czarnego marki TerraSana

 

Skład: mąka z ryżu czarnego*(60%), mąka z ryżu brązowego*, woda 

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli EKO SKAL 001178.

Ekologiczny bezglutenowy makaron z ryżu czarnego i brązowego marki TerraSana jest idealny do sosów, do smażonych warzyw, zup, czy do dań kuchni azjatyckiej. 

Makaron TerraSana został wyprodukowany z bezglutenowej pełnoziarnistej mąki z ryżu czarnego i z ryżu brązowego i stanowi doskonałą alternatywę dla makaronów bezglutenowych na bazie kukurydzy.

Warto wiedzieć, że: 

  • Czarny ryż ma więcej wartości odżywczych, więcej błonnika, mniej węglowodanów niż ryż biały.
  • Czarny ryż ma też dużo żelaza, bogactwo fitoskładników, a jego  kolor (podobnie jak ciemny kolor jagód) pochodzi od wysokiej zawartości antocyjanów, które korzystnie wpływają na wzrok.
  • Istnieją badania, które wskazują, że czarny ryż może być pomocny w leczeniu alergii

Makaron bio można przyrządzić w woku, na patelni lub tradycyjnie ugotować w rondlu czy garnku.  

Jak przygotować bezglutenowy makaron z ryżu czarnego i brązowego TerraSana:

  • zagotować wodę i stopniowo dodawać noodle aż do całkowitego zanurzenia,  zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum, gotować 4-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą    

Makaron z ryżu marki TerraSana nie zawiera pszenicy ani glutenu.

 

Wartość odżywcza 100 g makaronu z czarnego i brązowego ryżu bio:

Wartość energetyczna - 364 kcal (1529 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 3,6 g
w tym nasycone kwasytłuszczowe - 0,9 g
węglowodany - 76,4 g
w tym cukry -  0 g
białko - 7,3 g
błonnik - 1,8 g