Kawa Arabica/Robusta Strong Fair Trade Bio 250g


BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczna kawa arabica robusta strong Fair Trade marki Alce Nero

Skład: kawa arabica*, kawa robusta*, *składniki pochodzą z upraw ekologicznych

Ekologiczna kawa arabica robusta to mieszanka ziaren arabiki i robusty - mieszanka taka używana jest za najlepszą kompozycję smakową. Ziaren arabiki i robusty w różnych proporcjach używają renomowane kawiarnie słynące ze swojej pysznej kawy.

Kawa arabica robusta strong to połączenie delikatności z zdecydowanym smakiem. To propozycja dla prawdziwych miłośników kawy. Połączenie wyrazistego smaku i intensywnego aromatu z subtelnością Arabiki uwiedzie zmysły nawet najbardziej wybrednych smakoszy brunatnego napoju. Jest to produkt fair trade, czyli pochodzi z sprawiedliwego handlu, kupując go możesz się cieszyć nie tylko pysznym smakiem, ale masz pewność, że wspierasz uczciwy handel i to, że osoby pracujące przy jego wytwarzaniu otrzymują godziwą zapłatę.

Arabica to synonim kawy najwyższej jakości. Lekko kwaskowata,ale nie kwaśna, urzeka niezwykłym czekoladowym posmakiem. Robusta jest zdecydowanie bardziej wyrazista i bardziej gorzka, zawiera za to dużo więcej kofeiny.

Robusta została odkryta w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Ten gatunek kawy jest o wiele bardziej odporny na warunki klimatyczne, można ją więc go uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie m.in. w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie.

Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Jej smak jest bardziej zdecydowany, ostrzejszy. Jest także bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - od 2 do 4%.

Ekologiczna kawa 100% arabica robusta strong Fair Trade marki Alce Nero ma hermetyczne zamknięcie, które gwarantuje zachowanie pełnego smaku i aromatu kawy. Specjalny przemiał pozwala delektować się tą kawą przygotowaną zarówno w zwykłym ekspresie, jak i parzoną po turecku. Kawę można pić z cukrem lub niesłodzoną, z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Po otwarciu kawę najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas dłużej zachowa pełnię swoich walorów.