Makaron Spirelli z Pokrzywą Bio 500g


EKOLOGICZNE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczny makaron Spirelli z suszoną pokrzywą marki Alce Nero

 
Skład: mąka durum*, suszone pokrzywy*(2%)
 *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 050002.
 

Ekologiczny makaron Spirelli z suszoną pokrzywą marki Alce Nero ma kształtmocno skręconych spiralek i wytwarzany jest z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Do mąki dodano suszone pokrzywy bio, dzięki czemu makaron ma również atrakcyjny ciemnozielony kolor oraz wspaniały smak i aromat.

Mąka z pszenicy durum, czyli semolina jest o wiele bogatsza w składniki takie jak witaminy, białko, tłuszcze i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ekologiczna mąka z pszenicy durum zawiera dużo fosforu, żelaza, potasu, manganu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) i kwasu foliowego. W mące Bio z pszenicy durum znajduje się także luteina, która wspomaga wzrok i chroni przed działaniem wolnych rodników.

 
Warto wiedzieć, że organizm "spala" semolinę wolniej niż inne mąki, dzięki czemu dłużej odczuwamy wrażenie sytości. Mąka z pszenicy durum ma także niższy indeks niż mąka z innych odmian pszenicy. Na indeks glikemiczny makaronu Spirelli Bio z pokrzywą znacząco wpływa czas obróbki termicznej. Jeśli gotujemy go przez 20 minut, IG wynosi 58. Skracając ten okres do 12 minut, IG spada do 34. Dlatego dla osób dbających o linię lepszym rozwiązaniem jest spożywanie makaronu w wersji al dente.
 
Ekologiczna pokrzywa zawiera dużo witamin (K, E, C i B1) oraz składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, mangan, krzem i żelazo.
 
Makaron Spirelli z pokrzywą Bio jest doskonały do zup, sosów, zapiekanek oraz wszelkich dań z makaronem w roli głównej. Szczególnie polecany jest z sosami Alce Nero.
 
Jak przygotować ekologiczny makaron Spirelli z pokrzywą:
  • porcję makaronu należy wrzucić do wrzącej i posolonej wody (100g makaronu na 1l wody); gotować około 8 minut, mieszając od czasu do czasu 
 
Wartość odżywcza 100g makaronu Spirelli z pokrzywą bio:
Wartość energetyczna - 1499 kJ (353 kcal)
białko - 11 g
węglowodany - 74 g,
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 4 g
tłuszcz - 0,8 g, 
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,1 g
błonnik - 3 g
sód - 0,001 g