Wodorosty Sałatkowe Suszone Mix Bio 25g


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Ekologiczne suszone wodorosty sałatkowe marki Porto Muinos.

 
Skład: wodorosty: Sałata Morska*(Ulva spp.), Wakame*(Undaria pinnatifida), Nori*(Porphyra spp.)
*składniki ekologiczne, objęte certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA 
 
Mieszanka trzech rodzajów wodorostów: sałaty morskiej, wakame i nori zapewnia organizmowi wiele składników odżywczych. Glony w swoich tkankach akumulują wiele składników mineralnych i witamin. Zawierają ich o wiele więcej niż jakiekolwiek rośliny lądowe. Wystarczy spożywać dziennie od 5 g glonów, aby uzupełnić niedobory odżywcze.
 
Sałata morska Bio (Ulva spp.) zawiera dużo białka, błonnika, witamin: A, B1, B9, E.; jodu, magnezu, żelaza, wapnia.
 
Wakame suszone Bio są bardzo bogatym źródłem błonnika (ma on korzystne działanie na układ trawienny) oraz wapnia (posiadają 11 razy więcej wapnia niż mleko). Ponadto wakame Bio zawierają dużo białka, jodu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku oraz witaminy: A, B9, C.
 
Wodorosty nori Bio są najbardziej lekkostrawne i zawierają najwięcej białka ze wszystkich wodorostów. Ekologiczne wodorosty Nori są bogatym źródłem błonnika i mają dobroczynne działanie na układ trawienny. Ekologiczne nori są także bogate w liczne mikroelementy i minerały: potas, wapń, sód, magnez, jod, fosfor, cynk, żelazo, miedź oraz w witaminy A, B1, B2, B12 i C.
 
Wodorosty sałatkowe Bio są doskonałe do wszelkiego rodzaju sałatek (np. do sałatki z wodorostów morskich). Można je także upiec, zmielić i użyć jako przyprawy. Ekologiczne wodorosty sałatkowe Porto Muinos są także wspaniałym dodatkiem do ryb, owoców morza, dań z ryżu i makaronu. Dobrze pasują także do zup, przecierów, jajecznicy, smażonych warzyw, krokietów, ciast.
 
Przygotowanie: moczyć w wodzie z odrobiną soli przez 5 minut, a następnie zmienić wodę i moczyć kolejne 5 minut. Wodorosty powiększą swoją objętość około czterokrotnie.
Czas gotowania: gotować według uznania około 5 minut.

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 237 kcal (989,5 kJ)
białko - 22,6 g
węglowodany - 17,3 g; w tym cukier - <0,5>tłuszcz - 1,6 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,7 g
błonnik - 31,5 g
sód - 4,8 g