Maranta Trzcinowa Bio, 250g

  • 10,49 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczna maranta trzcinowa marki Pięć Przemian
 
Skład: maranta trzcinowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Maranta trzcinowata - zagęstnik do potraw eko bezglutenowy marki Pięć Przemian

Maranta trzcinowata (należąca do arrowroot) to lekkostrawna mąka skrobiowa pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej.

Maranta jest bardzo przydatna dla osób na diecie bezglutenowej jako zamiennik mąk glutenowych i doskonały zagęstnik potraw.

Maranta trzcinowa bio polecana jest mamom małych alergików, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach oraz jej zalety:  

  • maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, zagęszcza klarowane zupy i sosy.
  • dzięki marancie trzcinowatej można przygotować budynie, lody oraz wypieki dla dzieci
  • zaletą jest brak nieprzyjemnego posmaku 
  • potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą
  • maranta trzcinowata ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz florę bakteryjną

Jak stosować marantę trzcinowatą bio

  • do zagęszczania potraw zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu; potrawę podgrzewamy tylko do momentu zgęstnienia - nie gotujemy
  • do wypieków należy stosować ją w ilości max 10% objętości całej mąki
  • w ujemnych temperaturach zachowuje swoje właściwości, a dodatkowo przeciwdziała tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych potrawach

Przykładowy przelicznik:

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej  = 1+3/4 łyżki marnty trzcinowatej

1 łyżeczka mąki pszennej = 1 łyżeczka maranty trzcinowatej

Wartość odżywcza 100g maranty trzcinowej bio marki Pięć Przemian

Wartość energetyczna - 1519 kJ / 362kcal
Tłuszcz - 0,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,9 g
Węglowodany - 88,20 g
w tym cukry - 0 g 
Białko - 0,30 g
Sól - 0 g

Produkt może zawierać alergeny: orzechy.