Miód Manuka Mt Adams MGO 200+ 250g

  • 81,76 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!

Prawdziwy - oryginalny miód Manuka MGO™  powstaje z nektaru krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) rosnącego naturalnie na wolnych od zanieczyszczeń, dziewiczych terenach Nowej Zelandii i ma specyficzny smak oraz nieocenione właściwości prozdrowotne dzięki wysokiej zawartości methylglyoxalu naturalnej substancji aktywnej nadającej miodom Manuka unikalne bioaktywne właściwości.

Miód Manuka MGO™ to miód, który zawiera certyfikowane stężenie naturalnego methylglyoxalu, a liczba określająca wartość certyfikatu MGO™ oznacza, jaką co najmniej ilość mg methylglyoxalu zawiera kilogram miodu manuka (np. MGO 100+ oznacza, że 1kg miodu manuka zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu).

Miody manuka różnią się pomiędzy sobą składem - methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka - a co za tym idzie nie każdy miód manuka ma jednakowe właściwości. Wartość MGO warunkuje spektrum aktywności miodu Manuka: im MGO jest wyższe, tym potencjalne korzyści wynikające z jego stosowania są większe. 

Minimalne stężenie methylglyoxalu potrzebne do wywołania korzyści zdrowotnych to 100 mg/kg (MGO 100+) - miody manuka mają MGO od 30+ do 800+, natomiast stężenie methylglyoxalu w innych niż Manuka miodach wynosi zaledwie od 0 do 10 mg/kg.

Certyfikacja miodu manuka skalą MGO™ spełnia wymogi stawiane testom chemicznym przeznaczonym do oznaczania jakości żywności, a skala błędu wynosi zaledwie 2%, co daje gwarancję faktycznej, minimalnej zawartości składnika aktywnego w produktach oznaczonym symbolem MGO™. Metoda oznaczania zawartości metyloglyoxalu jest uznanym przez rząd Nowej Zelandii mierzalnym sposobem określania jakości miodu manuka. 

Na runku mogą pojawiać się miody z deklarowaną zawartością MGO sięgającą nawet 2000 mg/kg. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu jest możliwe, natomiast wynika ono z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania przez producenta. Jak powszechnie wiadomo, przegrzanie miodu powoduje utratę jego cennych właściwości i powstania dużych ilości (5-hydroksymethylfurfuralu, w skrócie HMF). Wysokie stężenie HMF może świadczyć także o zafałszowaniu składu miodu oraz jest charakterystycznym parametrem dla miodów sztucznych. 

Ze względu na możliwą nieuczciwość producentów do sprzedaży zostały wprowadzone miody, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym i zawiera się w przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo przetwarzanym i przechowywanym miodzie jest procesem naturalnym i może wynosić nawet kilkadziesiąt procent. Potwierdzają to wyniki badań zawartości methylglyoxalu w Miodach Manuka MGO™ produkowanych przez MHNZ przeprowadzone w czerwcu i październiku 2014 roku w niezależnym laboratorium w Niemczech.

Na Nowej Zelandii znane są doniesienia świadczące, że o wyjątkowych właściwościach krzewu Manuka Maorysi (rdzenni mieszkańcy wysp) wiedzieli już na długo przed wyprodukowaniem pierwszej baryłki miodu. Żuli oni młode pędy krzewu i pili napój z jego nasion aby zapobiegać i leczyć czerwonkę i inne biegunki. Liście manuka parzone w wodzie pomagały w łagodzeniu dolegliwości przewodu moczowego i obniżaniu gorączki, wywar z kory stosowano natomiast do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.