Moringa Proszek Bio, 200g

  • 31,23 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczny proszek z liści Moringa marki Natu

Skład: Moringa*100%

*składnik ekologiczny

Drzewo Moringa, zwane również cudownym drzewem, supermarketem na pniu lub naturalnym przyjacielem matki, naturalnie rośnie w wysokich partiach Himalajów, a jego właściwości były już znane w czasach starożytnych i z powodzeniem stosowane w medycynie ajurwedyjskiej.

Najważniejszą zaletą drzewa Moringa - a właściwie jego liści - jest wysoka zawartość aminokwasów i kwasów tłuszczowych (zawiera wszystkie niezbędne do życia, które muszą być organizmowi dostarczone) oraz bogactwo witamin i minerałów. Dlatego sproszkowane liście Moringa są stosowane w krajach, gdzie występują problemy z dostępem do odpowiedniej ilości i jakości pożywienia. 

Proszek z liści Moringa zawiera 20 rodzajów aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy o wysokiej skuteczności antyoksydacyjnej i silnym działaniu hamującym rozwój komórek nowotworowych, 36 związków przeciwzapalnych.

Szczególnie istotnym składnikiem znajdującym się w dużej ilości w Moringa jest zeatyna, której obecność znacząco zwiększa stopień wykorzystania przez organizm dostarczonych mu substancji odżywczych (niejako "otwiera drzwi" komórek dla substancji odżywczych), jest czynnikiem regulacji komórek i silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki i zapewnia ich regenerację. 

Moringa jest bogatym naturalnym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka o wysokiej gęstości i wartości odżywczej. Moringa zawiera również bogactwo witamin (A, E, C, B1, B2, B3, B7, D, K), beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasów Omega-3, -6 i- 9, luteiny, polifenoli oraz potasu, manganu, cynku, magnezu, żelaza, wapnia i rzadko występującego boru, a wszystko to w optymalnym składzie i biodostępności, co oznacza, że organizm może bardzo dobrze i bezpośrednio je wykorzystać.

Zawartość substancji odżywczych w Moringa jest tak wysoka, że już 25 g wysuszonego proszku z liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wiele podstawowych substancji odżywczych u dzieci, zaś 50g u dorosłego człowieka. Moringa to doskonałe pożywienie, które może być wykorzystywane na wiele sposobów w każdej diecie i w każdej kuchni świata: jako przyprawa do zup, sałatek, warzyw, napojów, wreszcie może być spożywane w postaci kapsułek lub naparów.

W krajach, gdzie Moringa występuje w stanie naturalnym, cała roślina znajduje wszechstronne zastosowanie: z nasion tłoczony jest olej, liście i owoce to doskonały środek odżywczy, kora stosowana jest jako lekarstwo oraz do wyrobu m. in. papieru i lin, kwiaty to świetna przyprawa i lekarstwo, korzenie również można spożywać lub uzyskiwać z nich lekarstwa, cała roślina (np. sadzonki) wreszcie może również stanowić składnik paszy dla zwierząt.

Proszek z liści Moringa w naturalny sposób podnosi poziom energii, a jednocześnie działa uspokajająco, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ma działanie przeciwzakrzepowe, wspomaga i normalizuje funkcjonowanie całego organizmu: łagodzi stany zapalne mięśni, stawów oraz układu oddechowego, łagodzi dolegliwości bólowe, w tym wszelkiego rodzaju nerwobóle i bóle reumatyczne, pomaga na schorzenia układu krwionośnego i serca, układu pokarmowego, a nawet przy dolegliwościach ze strony wzroku. Moringa wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.