Olej Kokosowy Bezwonny Bio 950ml

  • 56,07 zł

    dostepność: na zamówienie: 2-7 dni

  • szt.

EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Olej kokosowy bez zapachu nierafinowany bio marki Bio Planete

SKŁADNIKI
olej kokosowy* dezodorowany (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Bezwonny olej kokosowy jest delikatnie przetworzony parą dzięki czemu jest neutralny w smaku i zapachu.  
Produkt jest pakowany próżniowo w słoiki. Próżniowe zamknięcie jest gwarancja wysokiej jakości do momentu otwarcia słoika. Dodatkową gwarancją są banderole, które zapewniają, że produkt opuścił olejarnię w nienaruszonym stanie.

Olej kokosowy bezwonny ma bardzo uniwersalne zastosowanie do celów kulinarnych - idealny do pieczenia, smażenia oraz jako alternatywa dla masła. Sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do czekoladowych kremów do ciast i deserów.

Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Nie podgrzewać powyżej punktu dymienia 190 st. C.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 84 g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry - 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

 

Idealny do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach - jako że pełen jest kwasów tłuszczowych nasyconych, które NIE psują się w wysokich temperaturach.
Olej kokosowy bio ma dużą zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które dość trudno znaleźć w innych produktach, a są nam niezbędne do zdrowia.
Olej kokosowy  może być używany w kuchni, jako dodatek do codziennej diety oraz jako kosmetyk do skóry i włosów.
Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej ok 25°C, jeśli jest cieplej, będzie płynny, a w lodówce będzie jak skała. Można po otwarciu przechowywać w lodówce, ale nie trzeba.

Warto wiedzieć, że:

  • Olej kokosowy jest bardzo dobry do smażenia i pieczenia,
  • Olej kokosowy nadaje potrawom egzotyczny posmak, dzięki czemu sprawia, że "zwykłe" jedzenie, staje się wyjątkowe. 
  • Dzięki zawartości kwasu laurynowego olej kokosowy naturalnie wspomaga odporność.
  • Olej kokosowy (określany też jako masło kokosowe albo tłuszcz kokosowy) uzyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej.  
  • Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25°C z płynnego zamienia się w stały, ale po podgrzaniu znów jest płynny. 

Jak rozpoznać olej kokosowy nierafinowany (lepszy) od rafinowanego? Po zapachu. Ten nierafinowany ma kokosowy zapach, a rafinowany olej kokosowy raczej nie pachnie. 

Ciekawostką godną zapamiętania dotyczącą kokosu jest to, że sok z wnętrza kokosa bywa używany w wyjątkowych przypadkach (sytuacje ratowania życia, medycyna w krajach słabo rozwiniętych) jako płyn do transfuzji, płyn fizjologiczny do nawadniania organizmu w kroplówkach. Sok z kokosu jest sterylny, dopóki go nie otworzymy. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż wiele napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Zawiera tez więcej potasu niż banany.

Olej kokosowy nazywany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym uzyskiwany jest z miąższu ekologicznych orzechów palmy kokosowej.

Olej kokosowy virgin jest idealny do pieczenia i smażenia, ponieważ w swoim składzie ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dzieki czemu wysokie temperatury nie powodują powstania szkodliwych związków chemicznych.

W tłuszczu kokosowym znajduje się cenny składnik - kwas laurynowy, który naturalnie wspomaga odporność.

Ważną zaletą ekologicznego oleju kokosowego jest to, że jest on nierafinowany.