Olej Kokosowy Bezwonny Bio 950ml

  • 41,71 zł
  • szt.
  • RABATY + PROMOCJE
    TYLKO W NEWSLETTERZE

    KSYLITOL

    dowiedz się dlaczego go musisz zacząć używać


EKOLOGICZNE

BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

Olej kokosowy bez zapachu nierafinowany bio marki Bio Planete

SKŁADNIKI
olej kokosowy* dezodorowany (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Bezwonny olej kokosowy jest delikatnie przetworzony parą dzięki czemu jest neutralny w smaku i zapachu.  
Produkt jest pakowany próżniowo w słoiki. Próżniowe zamknięcie jest gwarancja wysokiej jakości do momentu otwarcia słoika. Dodatkową gwarancją są banderole, które zapewniają, że produkt opuścił olejarnię w nienaruszonym stanie.

Olej kokosowy bezwonny ma bardzo uniwersalne zastosowanie do celów kulinarnych - idealny do pieczenia, smażenia oraz jako alternatywa dla masła. Sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do czekoladowych kremów do ciast i deserów.

Odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Nie podgrzewać powyżej punktu dymienia 190 st. C.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 84 g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry - 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

 

Idealny do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach - jako że pełen jest kwasów tłuszczowych nasyconych, które NIE psują się w wysokich temperaturach.
Olej kokosowy bio ma dużą zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które dość trudno znaleźć w innych produktach, a są nam niezbędne do zdrowia.
Olej kokosowy  może być używany w kuchni, jako dodatek do codziennej diety oraz jako kosmetyk do skóry i włosów.
Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej ok 25°C, jeśli jest cieplej, będzie płynny, a w lodówce będzie jak skała. Można po otwarciu przechowywać w lodówce, ale nie trzeba.

Warto wiedzieć, że:

  • Olej kokosowy jest bardzo dobry do smażenia i pieczenia,
  • Olej kokosowy nadaje potrawom egzotyczny posmak, dzięki czemu sprawia, że "zwykłe" jedzenie, staje się wyjątkowe. 
  • Dzięki zawartości kwasu laurynowego olej kokosowy naturalnie wspomaga odporność.
  • Olej kokosowy (określany też jako masło kokosowe albo tłuszcz kokosowy) uzyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej.  
  • Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25°C z płynnego zamienia się w stały, ale po podgrzaniu znów jest płynny. 

Jak rozpoznać olej kokosowy nierafinowany (lepszy) od rafinowanego? Po zapachu. Ten nierafinowany ma kokosowy zapach, a rafinowany olej kokosowy raczej nie pachnie. 

Ciekawostką godną zapamiętania dotyczącą kokosu jest to, że sok z wnętrza kokosa bywa używany w wyjątkowych przypadkach (sytuacje ratowania życia, medycyna w krajach słabo rozwiniętych) jako płyn do transfuzji, płyn fizjologiczny do nawadniania organizmu w kroplówkach. Sok z kokosu jest sterylny, dopóki go nie otworzymy. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż wiele napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Zawiera tez więcej potasu niż banany.

Olej kokosowy nazywany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym uzyskiwany jest z miąższu ekologicznych orzechów palmy kokosowej.

Olej kokosowy virgin jest idealny do pieczenia i smażenia, ponieważ w swoim składzie ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dzieki czemu wysokie temperatury nie powodują powstania szkodliwych związków chemicznych.

W tłuszczu kokosowym znajduje się cenny składnik - kwas laurynowy, który naturalnie wspomaga odporność.

Ważną zaletą ekologicznego oleju kokosowego jest to, że jest on nierafinowany.