Olej Kokosowy Virgin Bio 2,5 L

  • 132,95 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

SKŁADNIKI
olej kokosowy* virgin (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Ma smak świeżych kokosów i wysoką zawartość kwasu laurynowego (cennego dla zdrowia). Jest to olej virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. 
Idealny do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach - jako że pełen jest kwasów tłuszczowych nasyconych, które NIE psują się w wysokich temperaturach.
Olej kokosowy bio ma dużą zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które dość trudno znaleźć w innych produktach, a są nam niezbędne do zdrowia.
Olej kokosowy  może być używany w kuchni, jako dodatek do codziennej diety oraz jako kosmetyk do skóry i włosów.
Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej ok 25°C, jeśli jest cieplej, będzie płynny, a w lodówce będzie jak skała. Można po otwarciu przechowywać w lodówce, ale nie trzeba.

 

Warto wiedzieć, że:

  • Olej kokosowy jest bardzo dobry do smażenia i pieczenia,
  • Olej kokosowy nadaje potrawom egzotyczny posmak, dzięki czemu sprawia, że "zwykłe" jedzenie, staje się wyjątkowe. 
  • Dzięki zawartości kwasu laurynowego olej kokosowy naturalnie wspomaga odporność.
  • Olej kokosowy (określany też jako masło kokosowe albo tłuszcz kokosowy) uzyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej.  
  • Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25°C z płynnego zamienia się w stały, ale po podgrzaniu znów jest płynny. 

Jak rozpoznać olej kokosowy nierafinowany (lepszy) od rafinowanego? Po zapachu. Ten nierafinowany ma kokosowy zapach, a rafinowany olej kokosowy raczej nie pachnie. 

Ciekawostką godną zapamiętania dotyczącą kokosu jest to, że sok z wnętrza kokosa bywa używany w wyjątkowych przypadkach (sytuacje ratowania życia, medycyna w krajach słabo rozwiniętych) jako płyn do transfuzji, płyn fizjologiczny do nawadniania organizmu w kroplówkach. Sok z kokosu jest sterylny, dopóki go nie otworzymy. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż wiele napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Zawiera tez więcej potasu niż banany.

Olej kokosowy nazywany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym uzyskiwany jest z miąższu ekologicznych orzechów palmy kokosowej.

Olej kokosowy virgin jest idealny do pieczenia i smażenia, ponieważ w swoim składzie ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dzieki czemu wysokie temperatury nie powodują powstania szkodliwych związków chemicznych.

W tłuszczu kokosowym znajduje się cenny składnik - kwas laurynowy, który naturalnie wspomaga odporność.

Ważną zaletą ekologicznego oleju kokosowego jest to, że jest on nierafinowany. 

 

UWAGA - opakowanie BPA free (nie zawiera bisofenolu).

2,5l = ok. 2273g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 86 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 4 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych, nasion sezamu, soi, innych orzechów.