Olej z Lnianki - Rydzowy Bio 100ml

  • 8,40 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

RAW

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczny olej "rydzowy" z lnianki marki Dary Natury

Skład: tłoczony na zimno olej z nasion ekologicznej lnianki (Camelina sativa) 100%
 

Olej rydzowy to inna nazwa oleju tłoczonego z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka, lennica, judra czy rydz lub rydzyk (dwie ostatnie nazwy nawiązują do brunatnej barwy ziarenek rośliny). Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych, blisko spokrewniona z rzepakiem. Olej z lnianki w okresie powojennym znajdował się na większości polskich stołów. Jednak w połowie XX wieku popularność zdobył olej rzepakowy (gdyż rzepak dawał obfitsze plony), a później olej słonecznikowy i tak olej rydzowy odszedł w zapomnienie, by do łask wrócić dopiero w latach 90.

Ekologiczny olej rydzowy z lnianki marki Dary Natury jest niezwykle cennym olejem, ponieważ cechuje się dobrym stosunkiem kwasów omega 3 i omega 6 - tylko w około 10 %. składa się z kwasów nasyconych; pozostałe 90 %., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Większość z nich (54 %.) stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (najwięcej jest kwasu alfa-linolenowego: 40,6 %.), a ok. 36 proc. stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone.

NNKT zawarte w ekologicznym oleju "rydzowy" są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją, kłopotom ze wzrokiem, depresji, otyłości i cukrzycy typu 2, a także chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom. NNKT słyną także z tego, że są pomocne w regulowaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorób serca z nią związanych, np. choroby niedokrwiennej serca. 

Warto wiedzieć, że wystarczy łyżeczka oleju z lnianki bio, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości antymiażdżycowe posiada także zawarta w ekologicznym oleju z lnianki witamina E. Ponadto wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, a także przed tworzeniem się zakrzepów. Dzięki niej ekologiczny olej z lnianki marki Dary Natury może znaleźć zastosowanie także w kosmetyce, gdyż "witamina młodości" jest antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia - olej można stosować bezpośrednio na skórę.

Ekologiczny olej rydzowy marki Dary Natury może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od odmiany lnianki użytej do jego wytłoczenia. Smak ekologicznego oleju rydzowego z lnianki jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny. Bardzo dobrze uzupełnia smak sałatek i surówek. Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy. Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.

Olej rydzowy z lnianki Bio marki Dary Natury należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).

Oleju rydzowego nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.

Ekologiczny olej rydzowy z lnianki marki Dary Natury nie zawiera żadnych sztucznych dodatków (witamin i przeciwutleniaczy) ani substancji konserwujących.


Wartość energetyczna 100 ml oleju z lnianki bio marki Dary Natury: 3700 kJ

Wartość odżywcza 100 ml:
Białko- 0g
Węglowodany- 0g
Tłuszcze-100 g ( w tym NNKT- min. 57 g)