Pektyna do Dżemów Jabłkowo - Cytrusowa 150g

  • Cena katalogowa: 30,02 zł
  • Rabat: -1,50 zł (5 %)
  • 28,52 zł
  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI

SKŁADNIKI
pektyna jabłkowo-cytrusowa amidowana 100% 

OPIS
Pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz skórek owoców cytrusowych. W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.

Ta pektyna to pektyna amidowana - lepsza jest ta nieamidowana, bo jest całkowicie naturalna. Pektyna amidowana nie jest już bio bo jest związkiem syntetycznym. Uzycie pektyny pozwala na to, żeby w dżemie było mniej cukru i to jest jej zaleta. Nie należy przedawkowywać pektyny amidowanej, bo mozna mieć tzw "sensacje żołądkowe". Pektyna amidowana dozwolona jest nawet w produktach dla niemowląt w niedużej ilości. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porcja 30 g pektyny na 2 kg owoców i 1 kg cukru.
Do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z 30 g pektyny. Gotować 3-5 minut. Dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20 minut.

INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy, soję, seler i sezam.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.