PŁASKURKA ZIARNO BIO 400 g - NIRO

Ziarno płaskurki ekologicznej jest wyjątkowe pod wieloma względami. Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw.  

Ziarno płaskurki nadaje się do gotowania, kiełkowania czy mielenia na świeżą mąkę.

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

Wartość energetyczna: 1409 kJ / 333 kcal

Tłuszcz: 2,0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g

Węglowodany: 61,0 g

w tym cukier: 1,6 g

Błonnik: 9,6 g

Białko: 13,0 g

Sól : <0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

 

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa*, orkiszu*.