Quinoa Czarne Bio, 400g

  • 28,98 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI

Quinoa czarne ziarno, 400 g

Quinoa czarna, znana również jako komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Quinoa czarna doceniana jest w kuchni ze względu na swoje wartości odżywcze i walory smakowe – doskonale łączy obydwie te zalety. Quinoa to źródło wysokiej jakości białka, witamin i aminokwasów. Można śmiało polecić ją zarówno dorosłym, jak i dzieciom – zawiera związki stymulujące hormon wzrostu.

Quinoa czarne - wartości i właściwości

Quinoa jest doskonałym źródłem białka i (podobnie jak gryka) może zastępować mięso, ponieważ zawiera komplet aminokwasów, które są budulcem dla białka w naszym organizmie. Quinoa czarna jest po ugotowaniu nieco twardsza niż quinoa biała - osobom początkującym z tym ziarnem polecamy quinoa białe, a zaawansowanym również czerwone i czarne.


Do czego używać i jak przygotować quinoa czarne?

  • quinoa czarna świetnie nadaje się do szybkich dań. Robimy leczo warzywne, gotujemy osobno quinoa czarne do miękkości, w czasie gotowania z ziarna wychodzi mały kiełek, to normalne zjawisko. Następnie, gdy ziarno quinoa osiągnie już odpowiednią miękkość, nakładamy na talerz, na wierzch porcję leczo warzywnego i lekkie, ale sycące danie gotowe.
  •  quinoa czarna bardzo fajnie sprawdza się jako zamiennik śniadaniowej owsianki. Gotujemy quinoa, potem przekładamy do miseczki, dodajemy 1 dojrzałego rozgniecionego widelcem banana, do tego orzechy, migdały, ulubione bakalie, można też wiórki kokosowe. Uważamy, żeby nie było za słodkie, banan już wystarczająco słodzi. Gdy zrezygnujemy z banana, a dodamy orzechy i rodzynki z odrobiną miodu, uzyskamy świetne pożywne śniadanie na ciepło przypominające świąteczny makowiec.
  • quinoa czarne bardzo dobrze poradzi sobie również w farszach wszelkiego typu, oczywiście po ugotowaniu.