Ryż Czerwony Bio 500 g

  • 10,46 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczny ryż czerwony marki Eko-Wital

Skład: ryż czerwony ekologiczny 100%
 
  • Ekologiczny ryż czerwony marki Eko-Wital jest doskonały jako dodatek do tradycyjnego białego ryżu lub jako jego smaczniejszy zamiennik. 
  • Ryż czerwony będzie z pewnością nie lada zaskoczeniem na talerzu dziecka - można pięknie przygotować posiłek z 3 kolorami ryżu (biały, czarny, czerwony) zmieszanymi lub ułożonymi obok siebie. 
  • Ze względu na łagodny smak i dość niecodzienny kolor dzieci raczej lubią ekologiczny ryż czerwony.

Czerwony ryż ze względu na słodkawy smak i orzechowy aromat bywa używany do deserów, ale z wielkim powodzeniem można użyć go do sałatek lub risotto z białym ryżem arborio.

Przepis na ryż do potraw wykonany z białego i czerwonego ryżu: ryż mieszamy w  proporcji 30% czerwonego ryżu na 70% białego ryżu arborio. Podsmażamy delikatnie suchy ryż (wymieszane oba kolory) na maśle, mając w czajniku przygotowany wrzątek (albo gorący rosół lub wywar warzywny). 
Kilka minut mieszamy ryż tak, aby pokrył się masłem, ale uważamy, żeby nie zaczął się przypalać. Następnie zalewamy ryż wrzątkiem na wysokość ok 1 cm ponad poziom ryżu. Koniecznie przykrywamy i czekamy aż na wolnym ogniu ryż wchłonie wodę. Od czasu do czasu mieszamy. Dobrze jest robić risotto w garnku, do którego nie przywierają potrawy, a jeśli takiego nie mamy, to trzeba naprawdę często mieszać. 
Gdy już ryż wchłonie wodę, dolewamy kolejną porcję gorącej wody z czajnika, ale znowu nie wyżej niż 1 cm ponad ryż. Po ok 15 minutach próbujemy i w zależności od tego, jak twarde są ziarenka, kontynuujemy gotowanie. 
W końcowej fazie do risotto można dodać starty ser parmezan lub grana padano (albo można na talerzu posypać takim serem). Niektórzy dodają do ugotowanego już risotto łyżkę zimnego masła i energicznie mieszają potrawę. 
Warto dodać, że biały ryż w połączeniu z czerwonym zrobi się różowy. 
Tak przygotowany ryż może być dodatkiem do dań mięsnych z sosem albo zamiennikiem ziemniaków, aby sprawić, że zwykły obiad stanie się wyjątkowy. Smacznego!

Risotto najlepiej smakuje na świeżo - odgrzewane to już nie to. :-)

Ryż czerwony bio można po prostu opłukać  i ugotować w wodzie w proprcji 1:2 (1 porcja wody na 2 porcje ryżu) na małym ogniu ok. 40 min.

Ryż czerwony marki Eko-Wital jest produktem naturalnie bezglutenowym.

 

Wartość odżywcza 100 g ekologicznego ryżu czerwonego marki Eko-Wital:

Wartość energetyczna - 1489 kJ / 351 kcal

Tłuszcz - 1,7 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g

Węglowodany - 75 g

w tym cukry - 1,7 g

Białko - 7,5 g

Sól - 0,03 g