Sorgo Ziarno Obłuszczone Bio, 500g

  • 7,16 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BOGATE W BŁONNIK

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczne obłuszczone ziarno sorgo marki Bio Planet, 500g
 
Obłuszczone ziarno sorgo zwane jest również kaszą sorgo - analogicznie jak proso (z łuską, dla ptaszków) i kasza jaglana (bez łuski, dla ludzi). 
 
Co to jest sorgo ?

Sorgo to niezwykłe zboże bezglutenowe pochodzące z tropikalnych części Afryki.  Sorgo wyglądem i kształtem sorgo przypomina kukurydzę. Jest to cenne zboże, które jest całkowicie pozbawione glutenu i bezpieczne dla alergików, osób cierpiących na nietolerancję pokarmową czy celiakię. 

Sorgo uprawiane było w Etiopii już 5 tysięcy lat temu stanowiąc podstawę wyżywienia tamtejszej ludności aż po dziś dzień, przede wszystkim przez niezwykły gen odporności.

Ekologiczne sorgo, zwane również afrykańskim prosem, charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekko orzechową nutą. 

 
Dlaczego warto włączyć sorgo do swojej diety ? 
  • zawiera dużo błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • ziarno bogate jest w białko, cenne aminokwasy: lizynę i tryptofan
  • zwiera bardzo duże ilości niezbędnych dla naszego organizmu składników mineralnych, takich jak: miedź, cynk, żelazo, niacynę
  • reguluje poziom wapnia w organizmie, wpływa na produkcję czerwonych krwinek oraz przyspiesza metabolizm
 
Ekologiczne sorgo należy moczyć przez kilka godzin, następnie gotować ok 40 minut.  Po ugotowaniu może być dodawane do warzyw, mięsa, ryb, a także zup i sałatek. Zmielone sorgo może być stosowane do wypieków oraz do zagęszczania zup i sosów.