Skrobia Kuzu Szara Bio 100g

  • 22,91 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI
Ekologiczna skrobia z korzenia Kuzu szarego marki Terrasana.

Skład: ekologiczna skrobia z korzenia Kuzu szarego.
*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli Skal 001178
 
Kuzu inaczej nazywana Kudzu jest popularną i znaną z właściowści leczniczych jadalną roślina rosnącą głównie w Japonii, Korei czy Chinach. Skrobię z korzenia kuzu szarego pozyskuje się poprzez niezmieniony od lat proces, który trwa 90 dni. 
Skrobia jest pozyskiwana z korzeni, które osiągają długość do 2 m, średnicę do 30 cm i masę nawet 200 kg. Korzenie wydobywa się za pomocą łopat, a największe korzenie wyciąga się za pomocą wołów.
Korzenie kuzu zawierają 20-28% skrobi. Ponieważ ze 100 kg świeżych korzeni uzyskuje się jedynie 3 kg proszku to skrobia jest produktem dosyć drogim. Aby uzyskać czystą skrobię należy wykonać wiele ręcznej pracy. Najpierw usuwana jest zdrewniała powierzchnia korzenia. Potem korzeń jest krojony, suszony i na końcu należy go sproszkować. Zimną wodą górską wypłukuje się cząsteczki celulozy, białka, popiołu i gorzkich garbników aż do momentu, w którym wytrąci się biały roztwór czystej skrobi o delikatnej konsystencji.
 
Skrobia z korzenia Kuzu Szarego Bio marki Terrasana jest bezzapachowa i pozbawiona smaku i stanowi zdrową alternatywę dla innych środków wiążących i zagęszczających, takich jak skrobia ziemniaczana czy żelatyna. Doskonale nadaje się do zagęszczania zup, sosów, przygotowywania polew, puddingów, budyniów, galaretowatych potraw i nadzienia do ciast.
 
Ekologiczna skrobia z korzenia Kuzu Szarego jest bogatym źródłem wapnia, żelaza i fosforu. Ma odczyn zasadowy, jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu ani laktozy.
 
W kulturze wschodniej od wielu tysięcy lat korzeń kuzu jest traktowany jako pokarm dostarczający energii i lekarstwo na wiele chorób- grypę, gorączkę, biegunkę, bóle głowy, nudności, nadciśnienie, alergię, cukrzycę, przeziębienie czy dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
 
Sposób użycia: w 200 ml zimnej wody rozpuścić 1-2 łyżeczek skrobi z korzenia Kuzu Szarego Bio Terrasana, doprowadzić do wrzenia.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 347 kcal (1457 kJ)
tłuszcz - 0.20 g
węglowodany - 85.60 g
białko - 0.20 g