Środek Żelujący Bezglutenowy Bio, 220g

  • 32,32 zł

    dostepność: Wysyłka w ciągu 24h

  • szt.
  • Dostawa darmo i pół darmo!
    Promocja w koszyku!
     
       
    Zamów przez tel: 887 034 634
    w godz. 8.00-15.00

     

     Chcesz rabat na zakupy? - kliknij!


BEZGLUTENOWE

BEZ DOD. CUKRU

BEZ LAKTOZY

BEZ ORZECHÓW

BEZ SOI

BEZ KONSERWANTÓW

WEGETARIAŃSKIE

BEZ DOD. SOLI
Bezglutenowy środek żelujący Bio marki Arche 250g
 
Skład: skrobia ziemniaczana*, maranta*, substancja żelująca: agar agar*, pektyna (nieamidowana) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 
Środek żelujący bezglutenowy marki Arche to naturalny środek żelujący powstały z połączenia mąki z maranty Bio i skrobii ziemniaczanej Bio z agarem agarem - rodzajem żelatyny pochodzenia roślinnego pozyskiwanej z glonów - krasnorostów.
 
Występująca w składzie agaranty amaranta trzcinowata (należąca do arrowroot) to lekkostrawna mąka skrobiowa pozyskiwana z korzeni roślin zaliczających się do rodziny botanicznej marantowatych pochodzących z Ameryki Południowej.

Maranta trzcinowata polecana jest mamom małych alergików, ze względu na możliwość jej zastosowania w różnych daniach oraz jej zalety:  

  • brak nieprzyjemnego posmaku 
  • potrawy zagęszczane marantą trzcinowatą nie stają się szkliste tak jak jest to w przypadku potraw wiązanych skrobią ziemniaczaną czy mąką kukurydzianą
  • maranta trzcinowata ma bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy oraz właściwą florę bakteryjną.
 
Agar agar występujący w amarancie BioVegan w kuchni jest dokonały dla wegetarian i wegan i dla osób, które nie tolerują lub nie lubią żelatyny ze względu na jej odzwierzęce pochodzenie. Agar agar jest ponadto o wiele zdrowszy niż żelatyna odzwierzęca, która jest produkowana z odpadów poubojowych.
 
Środek żelujący  Bio marki Arche nie posiada smaku, zapachu i jest bezbarwna. Nie ma w niej konserwantów. Jest bogata w cenne składniki odżywcze.
 
Środek żelujący Bio marki Arche szczególnie dobrze nadaje się do słodkich i pikantnych galaretek warzywnych. Nadaje się także do deserów i potraw mięsnych.
 
Środek żelujący marki Arche nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu.
 
Sposób użycia : 
 
22 g środka żelującego (2 czubate łyżki) wymieszać z 300-400 g środka słodzącego, 1 kg owoców i 3 łyżkami soku z cytryny, doprowadzając do wrzenia i gotować przez 5-10 min. ciągle mieszając. Przelać do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem.

Warość energetyczna: 1275 kJ / 305 kcal; 
Tłuszcz: <0,1 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g;
Węglowodany: 69,3 g
w tym cukry: 0,1 g;
Białko: 0,3 g;
Sól: 0,8 g;